Κείμενο – φωτογραφίες: Χριστίνα Γκιζάρη

Η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αφορούσε την πιστοποίηση της διαδρομής του Απόστολου Παύλου από το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό που γνωρίζουμε ως «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση καθώς υπό κανονικές συνθήκες προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ακόμη και από χώρες μακρινές όπως της Λατινικής Αμερικής και της Άπω Ανατολής. Η πιστοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στον τουριστικό χώρο.
Στόχος της πιστοποίησης είναι αρχικά η καθιέρωση ενός ετήσιου πλέγματος δράσεων που θα αφορούν το έργο και την διαδρομή του Απόστολου Παύλου. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της προβολής των σημείων ενδιαφέροντος στην διαδρομή και του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού τουρισμού, ενώ παράλληλα η πραγματοποίηση κοινών διεθνών δράσεων θα φέρουν την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Υπεύθυνος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Βουγιούκας Μάνος, Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου ECTN και Διευθυντής της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Θάνος Αλέξανδρος, Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντωνίου Μαρία, Επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με μια αναφορά στον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό τουρισμό και στα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Υπεύθυνη Γραφείου Τουρισμού Π.Ε. Ημαθίας, Ανδρεάδου Μαρία ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα μνημεία που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στη Πέλλα και στην Πιερία, στις Σέρρες και την Χαλκιδική.
Στην συνέχεια, η Αναστασιάδου Μαριάνθη, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη μικρότερων περιοχών ενώ το πιο σημαντικό είναι πως οι πολιτιστικές διαδρομές αποτυπώνουν σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας και της κληρονομιάς.
Ο Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Θεολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τσιρώνης Χρήστος μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν μέχρι την διεθνή πιστοποίηση καθώς τα θεσπισμένα κριτήρια και οι προδιαγραφές είναι αυστηρά και αφορούν το συνολικό τουριστικό «προϊόν» της διαδρομής και όχι έναν προορισμό.
Τέλος, η Γαϊτάνου Αναστασία, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, μας ταξίδεψε στα σημεία που πέρασε ο Απόστολος Παύλος, τονίζοντας την αξία των σημείων ενδιαφέροντος για τους τουρίστες.
Η σημασία της πιστοποίησης είναι μεγάλη καθώς θα αναδειχτεί ο πολιτισμικός πλούτος της Ελλάδας και θα προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments