Φωτογραφίες: Γιάννης Γεωργιάδης
Το Πάσχα στη Φολέγανδρο είναι μοναδικό, είναι αυθεντικό, είναι Ελληνικό ! Λαϊκά και θρησκευτικά έθιμα, κατάνυξη, γλέντι και χαρά, εικόνες, μυρωδιές και αίσθηση μιας άλλης γνήσιας Ελλάδας, που αξίζει κάποια στιγμή να τα ζήσουμε όλοι μας.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο έθιμο πραγματοποιείται ανήμερα του Πάσχα σε αυτό το κατάλευκο και γραφικό νησί του Αιγαίου. Είναι η περιφορά της εικόνας της Παναγίας σε όλα τα σπίτια του νησιού!

Από νωρίς το πρωί και μετά τη Θεία Λειτουργία, με αφετηρία την εκκλησία της Παναγίας (Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου) που βρίσκεται σκαρφαλωμένη ψηλά στο βράχο, ξεκινά το “ταξίδι”. Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θεωρείται η σπουδαιότερη εκκλησία του νησιού, ενώ η αρχιτεκτονική της είναι μοναδική: πρόκειται για μονόκλιτη πολύτρουλη βασιλική με ψηλό καμπαναριό. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή, όπου αναφέρεται ότι ο ναός ανακαινίστηκε το 1687, ενώ η κατασκευή που έδωσε στο ναό στη σημερινή του μορφή ξεκίνησε το 1816 και τελείωσε το 1821. 

Για τρεις ολόκληρες ημέρες η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη μπαίνοντας σε όλα τα σπίτια του νησιού. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν κεράσματα, μεζέδες, γλυκά, ποτά για όλους τους διερχόμενους.

Η λήξη είναι εκρηκτική, αφού η εικόνα καταλήγει στο Κάστρο όπου ανάμεσα στα στενά λευκά γραφικά στενάκια, δεκάδες βεγγαλικά και κροτίδες, δημιουργούν μια… εκρηκτική ατμόσφαιρα.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments