Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Πάνω από ενενήντα επιχειρήσεις, κυρίως ξενοδοχειακές, που εκπροσωπούσαν πάνω από 300 ξενοδοχεία, έλαβαν σήμερα μέρος στην ημέρα καριέρας του ΙΕΚ Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού που βρίσκεται στην Περαία της Θεσσαλονίκης, αυτή που παλαιότερα γνωρίζαμε ως Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και έβγαλε σπουδαία στελέχη του ελληνικού τουρισμού.
Ωστόσο οι σπουδαστές της σχολής ήταν λιγότεροι από τα ξενοδοχεία, καθώς μαζί με κάποιους αποφοιτήσαντες δεν ξεπερνούσαν τους 250. Είναι τέτοια η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία που μαζί με την καλή φήμη της συγκεκριμένης σχολής, οι μαθητές έχουν γίνει πλέον περιζήτητοι, είτε για την πρακτική τους εξάσκηση είτε για κανονική απασχόληση.
Η ημέρα καριέρας διοργανώνεται κάθε χρόνο στο ΙΕΚ τουρισμού, φέτος όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία. Η φετινή μέρα καριέρας είχε και διεθνή χαρακτήρα, καθώς παραβρέθηκαν αναζητώντας προσωπικό, εκπρόσωποι ξενοδοχείων της Ισπανίας και της Κύπρου.
Η διευθύντρια της σχολής Ξένη Γερνά, υποδέχθηκε στην ημέρα καριέρας τον Δήμαρχο Θερμαϊκού στα όρια του οποίου βρίσκεται το ΙΕΚ Τουρισμού Γιώργο Τσαμασλή, με τον Αντιδήμαρχο τουρισμού Παναγιώτη Τροκάνα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρωνα Θεολόγη και την Λένα Παπία εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό έστειλε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη σχολή ως Πρότυπο, συνεχάρη για το έργο της την διευθύντρια Ξένη Γερνά και τους καθηγητές, οι οποίοι ας σημειωθεί είναι όλοι τους ωρομίσθιοι και όχι μόνιμοι.
Η κα Γερνά στον λόγο της έκανε απολογισμό των δράσεων της σχολής που την χρονιά που μας πέρασε ήταν και πάλι ιδιαίτερα πλούσια.
Πως όμως θα επιλέξουν οι μαθητές το ξενοδοχείο στο οποίο θα κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση την καλοκαιρινή περίοδο, όταν κυριολεκτικά τα ξενοδοχεία σφάζονται ποιος θα τους πάρει;
Μιλήσαμε σήμερα με αρκετούς μαθητές, που με τα βιογραφικά στα χέρια πήγαιναν από τραπεζάκι σε τραπεζάκι για να μιλήσουν με τους υπεύθυνους κάθε ξενοδοχείου.
Όπως μας είπαν, το πρώτο κριτήριο είναι τα χρήματα που θα πάρουν, το δεύτερο οι συνθήκες διαβίωσης και το τρίτο η ευκαιρία που θα τους δώσει το ξενοδοχείο να μάθουν περισσότερα και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους. Η φήμη του ξενοδοχείου για το πόσο τηρεί τα συμφωνηθέντα είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς πλέον οι πληροφορίες διαχέονται γρήγορα. Η κατηγορία του ξενοδοχείου και η περιοχή που βρίσκεται, παίζουν κάποιο ρόλο αλλά δευτερεύοντα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments