«Ανεβαίνει» συνεδριακά η Θεσσαλονίκη το 2021 και περιλαμβάνεται πλέον μεταξύ των 50 σημαντικότερων συνεδριακών προορισμών παγκοσμίως. Κατατάσσεσαι σε παγκόσμιο επίπεδο στην 47η θέση, σημειώνοντας άνοδο 23 θέσεων σε σχέση με το 2019 που κατείχε την 70η θέση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 35η θέση, από την 39η στην οποία βρισκόταν το 2019.
Η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων International Congress & Convention Association – ICCA δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στην κατάταξη πόλεων και χωρών για το έτος 2021. Μετά το 2020, την πρώτη χρονιά στην ιστορία της ICCA, που δεν καταγράφηκε κατάταξη λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στη συνεδριακή αγορά, η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά την ανάκαμψη της Βιομηχανίας των Συναντήσεων.
Η ετήσια έκθεση της ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς παρέχει στοιχεία για να εντοπίσουν νέους προορισμούς που ανεβαίνουν δυναμικά στην παγκόσμια κατάταξη και αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην καταγραφή της ICCA από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει να εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ 3 χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).
Το Thessaloniki Convention Bureau, μέλος της ICCA, λαμβάνει την ενημέρωση και τα συνολικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή αγορά.
Η επιτυχία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, που πήγε εξαιρετικά καλά καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αλλά και της Ελλάδας συνολικά που βρίσκεται το 2021 στη θέση 12 στην Ευρώπη και 17 παγκοσμίως, οφείλεται σίγουρα στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων για την πόλη της Θεσσαλονίκης για το 2021, δείχνει ότι από τα 28 προγραμματισμένα συνέδρια που προσμετρώνται με τα κριτήρια της ICCA, 8 αναβλήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στην πόλη σε επόμενο χρόνο και μόνον 1 ακυρώθηκε.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι 15 από τα προγραμματισμένα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά (virtual & υβριδικά) και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία των επαγγελματιών της πόλης που ανταποκρίθηκαν γρήγορα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ικανότητα για υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι με φυσική παρουσία, όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά, πραγματοποιήθηκαν 4 συνέδρια, τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021.
Στην ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο που διανύουμε, για τον παγκόσμιο τουρισμό και όλους τους προορισμούς ανεξαιρέτως, και με τη Βιομηχανία των Συναντήσεων να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένες προκλήσεις, είναι απαραίτητο να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα δεδομένα και με ισχυρή ώθηση από την σταθερή ανοδική πορεία της πόλης ως εξής:
-Ισχυροποίηση της θέσης της Θεσσαλονίκης στο χάρτη των συνεδριακών προορισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
-Ενδυνάμωση της τοπικής συνεδριακής κοινότητας και συσπείρωση των επιχειρήσεων, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης με κοινό στόχο την προβολή του συνεδριακού προϊόντος
-Δημιουργία signature events, όπως το Connect Tourism & Travel Event Thessaloniki, που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αποτελεσματική προβολή του προορισμού
-Επιθετική στρατηγική προβολής σε επιλεγμένες αγορές
Κινητοποίηση διαθέσιμων πόρων προς τις αναγκαίες και επιθυμητές ενέργειες

Στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για το 2021, η Βιέννη βρίσκεται στην πρώτη θέση η Λισαβώνα στη δεύτερη, η Αθήνα στη τρίτη και ακολουθούν, η Σιγκαπούρη, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη.
Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να ηγούνται της λίστας. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι χώρες Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 12η θέση.
«Μια ευχάριστη είδηση για τη Θεσσαλονίκη, που σε μια δύσκολη χρονιά, φαίνεται όχι απλώς να διατηρεί αλλά βελτιώνει τη θέση της στη διεθνή κατάταξη των συνεδριακών πόλεων, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση του έργου του Thessaloniki Convention Bureau, που στηρίζει με συνέπεια τον προορισμό και δημιουργεί αισιοδοξία στους επαγγελματίες της πόλης. Η επιτυχία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ίδιους, που επένδυσαν σε χρήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό, εκπαιδεύτηκαν και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες της αγοράς, προσεφέροντας με τη χρήση της τεχνολογίας τα νέα προϊόντα που διαμορφώθηκαν. Η πόλη συνεχίζει να ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη, η χώρα θεωρείται ασφαλής προορισμός, επομένως έχουμε μια στέρεη βάση για να εργαστούμε όλοι μαζί και να εντείνουμε τις δράσεις μας για προβολή της πόλης στη συνεδριακή αγορά. Το Thessaloniki Convention Bureau που έχει αναλάβει το ρόλο αυτό από το 2014, χρειάζεται καθολική υποστήριξη, περισσότερο από ποτέ, με την ιδιαιτερότητα των νέων συνθηκών. Με δεδομένη την αμέριστη συμπαράσταση των ιδρυτικών και συνδρομητικών μελών μας, την προσήλωση όλων των μελών του ΔΣ στο στόχο μας και την τεχνογνωσία των στελεχών μας, η στήριξη από το σύνολο της τουριστικής κοινότητας της πόλης και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για να αναπτύξει μια επιθετική πολιτική και να κρατήσει την πόλη σταθερά στην ανοδική πορεία που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Γιάννης Ασλάνης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TCB.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments