Μια νέα ειδική μορφή πολιτιστικού τουρισμού αποκτά ‘’σάρκα και οστά’’ στην Πελοπόννησο: περιήγηση σε βιομηχανικά κτήρια και μνημεία της Αργοναυπλίας,
Πρόκειται για μια συλλογική διεπιστημονική προσπάθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) και η υλοποίηση ενός μακρόπνοου οράματος, που ως στόχο έχει να καταγράψει, να διασώσει (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την πολιτεία και εν τέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τουριστικού προϊόντος σε ένα μεγάλο εύρος τουριστικών προορισμών.
Πρόσφατα εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.), συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή τουριστική περιήγηση στην βιομηχανική κληρονομιά της Αργοναυπλίας, διάρκειας περίπου τριών ωρών στην Αργολίδα. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη που έφεραν στην περιοχή φωτισμένα μυαλά, με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, καπνεργοστάσια, αλλά και την σιδηροδρομική σύνδεση του Άργους – Ναυπλίου με κεντρικά λιμάνια.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π., Κων/νος Μαρινάκος, επισημαίνει «Ο βιομηχανικός τουρισμός, ως υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού, εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις μέρες μας. Τα σημερινά βιομηχανικά κατάλοιπα αποτελούν μάρτυρες της ευημερίας και αδιάψευστα στοιχεία ιστορικής, οικονομικής, αρχιτεκτονικής αλλά και κοινωνικής μνήμης. Ωστόσο η εγκατάλειψη και η απαξίωση των βιομηχανικών κτηρίων που παρατηρείται με την επιδεινούμενη καθημερινή φθορά διαρρηγνύει τη συνέχεια στην ιστορία των πόλεων και τους στερεί το σημαντικό πλεονέκτημα διαφοροποίησης, που πολλές από αυτές ήδη διαθέτουν, για την ανάδειξή τους ως υπολογίσιμοι και ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί. Αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα η προστασία, συντήρηση, επανάχρηση και προβολή όλης αυτής της πολύτιμης βιομηχανικής κληρονομιάς με στόχο την ενίσχυση του βιομηχανικού τουρισμού».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments