Κείμενο-φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Μια γεύση από τη λάμψη του διάσημου τρένου Orient Express, έχουν την ευκαιρία να πάρουν οι επισκέπτες της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης! Ενός τρένου, που η πολυτέλεια και η μοναδική του ατμόσφαιρα άλλαξε τα δεδομένα του σιδηροδρομικού ταξιδιού και ενέπνευσε κορυφαίους συγγραφείς. Ανάμεσα τους η Αγκάθα Κρίστι, που το χρησιμοποίησε ως ‘σκηνικό’ στο περίφημο βιβλίο της ‘Έγκλημα στο Orient Express’.
Μπροστά στο περίπτερο 15 βρίσκεται ένα βαγόνι-ρεστοράν του Orient Express, το οποίο είναι επισκέψιμο και απ’ ότι είδαμε, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή –για τον κόσμο- εκθέματα της φετινής Δ.Ε.Θ.
Το συγκεκριμένο βαγόνι κατασκευάστηκε στο Birmingham της Αγγλίας το 1926 από τη Διεθνή Εταιρεία Κλιναμαξών (CIWL). Στην Ελλάδα ήρθε γύρω στο 1951, εκτελώντας τη διαδρομή του ελληνικού κλάδου του περίφημου Simplon Orient Express. Το 1963 αγοράστηκε από τους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ), όπου και προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι το 1998. Το 2020 αποφασίστηκε από τον ΟΣΕ η επισκευή και αποκατάσταση του, μια εργασία ιδιαίτερα απαιτητική που ολοκληρώθηκε το 2021. Όσο για το μέλλον του, προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο, αφού πρόθεση του ΟΣΕ είναι να το δρομολογήσει σε τουριστικές διαδρομές. Θα’ ναι το δίχως άλλο μια ταξιδιωτική εμπειρία που ανυπομονούμε να ζήσουμε…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments