Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου

Από το καθολικό Πάσχα και μετά, η κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως λόγω της άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο κατακόρυφα αυξήθηκε και η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. Και αυτό γιατί οι αεροπορικές εταιρείες πιάστηκαν απροετοίμαστες να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο, κυρίως όσον αφορά στην επάρκεια του προσωπικού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν η αεροπορική κίνηση κατακρημνίστηκε, οι αεροπορικές εταιρείες έδιωξαν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους το οποίο δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν εύκολα. Οι ειδικοί λένε πως θα χρειαστεί μέχρι και 12 μήνες για να καλυφθούν τα κενά. Και δεν είναι μόνο οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης καθώς και ελέγχων ασφαλείας.
Έτσι στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως της Αγγλίας και της Ολλανδίας, η ταλαιπωρία σε μέρες αιχμής είναι μεγάλη. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί τον προηγούμενο μήνα, χιλιάδες είχαν καθυστερήσεις και οι αναμονές μπροστά στα γκισέ ήταν πολύωρες.
Οι αεροπορικές εταιρείες ψάχνουν λύσεις μέχρι να συμπληρώσουν τα κενά στο προσωπικό τους. Κάποιες όπως η Bristish Airways, νοικιάζουν αεροσκάφη μαζί με το πλήρωμα (wet leasing) για να καλύψουν πτήσεις που δεν μπορούν να εκτελέσουν με δικά τους αεροσκάφη λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Το ισπανικό αεροσκάφος της Iberia Express που φωτογραφήσαμε πριν μερικές μέρες στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, πετά για λογαριασμό της British Airways. Κάνει τη διαδρομή Άμστερνταμ – Λονδίνο έχοντας από 15 Απριλίου βάση στο αεροδρόμιο του Gatwick στο Λονδίνο. Άλλες εταιρείες νοικιάζουν αεροσκάφη από αεροπορικές εταιρείες της Ουκρανίας που λόγω της ρωσικής εισβολής διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Δείτε όμως τι σκαρφίστηκε η EasyJet. Στα αεροσκάφη του στόλου της τύπου Airbus A-319, τα οποία έχουν 156 θέσεις, θα βάζει μέχρι 150 άτομα. Αυτό της επιτρέπει σύμφωνα με τους κανονισμούς αεροπορικής ασφάλειας, να χρησιμοποιεί τρεις αεροσυνοδούς αντί τέσσερις. Έτσι θα εξοικονομήσει προσωπικό για να εξυπηρετήσει περισσότερες πτήσεις που σε άλλη περίπτωση θα ακύρωνε. Το σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι που η κίνηση θα αυξηθεί περισσότερο θα είναι πολύ δύσκολο για τα αεροπορικά ταξίδια από την δυτική Ευρώπη προς τα θέρετρα της Μεσογείου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments