Καθώς ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών γιγαντώνεται και διπλασιάζει τα μεγέθη του σχεδόν κάθε δεκαπέντε χρόνια, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν αυτή την ανάπτυξη, να αυξήσουν την ασφάλεια και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το ερώτημα στο οποίο αναζητούν απαντήσεις οι ερευνητές είναι πως μπορούν να επεκταθούν τα αεροδρόμια χωρίς να περιορίζουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ονομάζεται «Το Endless Runway» χρηματοδοτεί έρευνα πάνω σ΄αυτό το θέμα. Ερευνητικά ινστιτούτα από την Γερμανία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Πολωνία, παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό σχέδιο. Ένα αεροδρόμιο με κυκλικό διάδρομο για την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών. Το μήκος του είναι μόλις τριάμισι χιλιόμετρα και περικυκλώνει τον κεντρικό αεροσταθμό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως με τον διάδρομο αυτό, τα αεροπλάνα θα μπορούν να προσγειώνονται με οποιοδήποτε άνεμο καθώς θα υπάρχει πάντα ένα σημείο στον κυκλικό διάδρομο χωρίς πλευρικό άνεμο. Επίσης υποστηρίζουν πως θα μπορούν περισσότερα αεροπλάνα να προσγειώνονται και να απογειώνονται ταυτόχρονα. Τέλος, οι προσγειώσεις των αεροσκαφών θα μπορούν να δρομολογούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές, επειδή δεν θα εξαρτώνται από μια τυπική διαδρομή προσέγγισης.

Μένει να δούμε αν κάποτε αυτό το φουτουριστικό σχέδιο που προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις πάρει σάρκα και οστά.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments