Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το Βελβεντό και όχι ο Βελβεντός όπως λανθασμένα γράφουν κάποιες πινακίδες στους δρόμους που οδηγούν σ΄αυτό, είναι ένα παραδοσιακό χωριό όπως το αποκάλουν οι κάτοικοι του, αν και έχει το μέγεθος να αποκαλείται κωμόπολη. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Κοζάνης, στους πρόποδες των Πιέριων, έχοντας στα πόδια του τη λίμνη του Πολυφύτου.
Είναι ένας οικισμός που σε εντυπωσιάζει αμέσως για την τάξη και την καθαρότητα που επικρατεί στους δρόμους του, ωστόσο οι εντυπώσεις σου απογειώνονται όταν επισκεφτείς τα αξιοθέατα μέσα και έξω από το χωριό. Το εντυπωσιακό φαράγγι της Λάφιστας με τους καταρράκτες, δεκάδες ιστορικές εκκλησίες και παρεκκλήσια, αρχοντικά, επισκέψιμα οινοποιεία, εξαιρετικό φαγητό, «κολασμένα» γλυκά (τουλουμπάκια και κουραμπιέδες που αντί για άχνη έχουν σιρόπι), ενώ η περιοχή είναι ένας απέραντος οπωρώνας που παράγει τα ονομαστά ροδάκινα Βελβεντού, αλλά και άλλα φρούτα που πλημμυρίζουν τις αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον τελευταίο χρόνο η τοπικός Δήμος ξεκίνησε οργανωμένη προσπάθεια ώστε το Βελβεντό να πάρει μια καλύτερη θέση στον τουριστικό χάρτη, προσπάθεια που όπως μας είπε ο Δήμαρχος Μανώλης Στεργίου, άρχισε να αποδίδει.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, την οποία επιτελείται η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ και προώθησης Wise Ram, οργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες δημοσιογραφικό ταξίδι στο Βελβεντό. Τους δημοσιογράφους υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στο χωριό τους ο Δήμαρχος Μανώλης Στεργίου και ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και τουρισμού Θωμάς Καμκούτης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο εντυπωσιακό φαράγγι, στο Λαογραφικό μουσείο, στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τον εντυπωσιακό ιστορικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, περιήγηση στο χωριό με τα αρχοντικά σπίτια, επίσκεψη στα οινοποιεία Βογιατζή και Καμκούτη και γαστρονομικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου.
Οι εντυπώσεις που άφησε το Βελβεντό ήταν άριστες. Όλα δείχνουν πως όχι δύσκολα μπορεί να ανέβει τουριστικό επίπεδο, καθώς διαθέτει εξαιρετική πρώτη ύλη για να προσελκύσει επισκέπτες όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή αλλά όλη την Ελλάδα, ακόμη και το εξωτερικό. Παράλληλα μπορεί να προσελκύσει τουριστικές επενδύσεις καθώς αποτελεί ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού.
Φεύγοντας από το «χωριό» μας αποχαιρέτησε ένα απίστευτο ηλιοβασίλεμα με τα καθηλωτικά χρώματα του ουρανού να αντανακλούν στα νερά της λίμνης Πολυφύτου και αν απογειώνουν την εικόνα….
Περισσότερο Βελβεντό προσεχώς…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments