Σε επίπεδα ψυχρού πολέμου έχει μπει η διεθνής αεροπορία τα τελευταία 24ωρα. Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες (μέχρι στιγμής 36 χώρες), έχουν αποκλείσει τα ρωσικά αεροσκάφη από τον εναέριο χώρο τους και ως αντίποινα το ίδιο έκανε η Ρωσία για τα δικά τους αεροσκάφη.
Αυτή τη στιγμή η κίνηση στον αχανή εναέριο χώρο της Ρωσίας είναι όπως δείχνει η ειδικευμένη ιστοσελίδα Flyradar24 (φώτο). Τα αεροσκάφη που πετούν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας είναι ελάχιστα. Η συντριπτική πλειοψηφία πραγματοποιεί εσωτερικές πτήσεις ή πτήσεις προς τις γύρω χώρες επιρροής της Ρωσίας, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία.
Το να φτάσει κάποιος στη Ρωσία από χώρες που έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να το κάνει μόνο μέσω κάποιας χώρας που διατηρεί τον εναέριο χώρο της ανοιχτό στα ρωσικά αεροσκάφη. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν φτάσει στα ύψη.
Στο μεταξύ η Ρωσία χάνει πλέον πολλά εκατομμύρια από τα τέλη που πλήρωναν οι αεροπορικές εταιρείες για να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Πλέον διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στα μακρινά ταξίδια, με νέες διαδρομές και νέα αεροδρόμια ανεφοδιασμού για επιβατικά αεροσκάφη καθώς και μεταφοράς φορτίου (Cargo).
Για τις Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που έχουν αποκλειστεί από την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική είναι μια πραγματικά καταστροφή. Ωστόσο δεν είναι οι μόνες που επωμίζονται μεγάλο κόστος.
Για παράδειγμα η Φινλανδική Finnair, χρησιμοποιούσε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας για μακρινά ταξίδια προς την Ασία. Η αεροπορική εταιρεία τη Φινλανδίας έχει ειδικευτεί στο να μεταφέρει ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη προς την Ασία μέσω του κόμβου της στο Ελσίνκι. Το έκανε ταχύτερα από τους ανταγωνιστές της , χάρη στη χρήση βόρειων διαδρομών πάνω από τη Ρωσία. Τώρα πρέπει να βρει νέες διαδρομές μετατρέποντας το ταξίδι προς την Ασία σε μια μικρή Οδύσσεια.
Στο μεταξύ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε σήμερα αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.
Ειδικότερα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:
* Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
*Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
*Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments