Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο, η τουριστική έκθεση EMITT μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές που γίνονται κάθε χρόνο. Η παρουσία της Θεσσαλονίκης στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν μηδαμινή και πάλι. Σαν να αδιαφορεί πλήρως για την συγκεκριμένη αγορά που κάποτε ήταν πρώτη σε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης.
Κι όμως πριν από δέκα χρόνια τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά στη συγκεκριμένη έκθεση. Στους διαδρόμους της έβλεπες δεκάδες άτομα από τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτες και στελέχη ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων, εκπροσώπους φορέων, να διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα κάνει τα περισσότερα ραντεβού, ποιος θα προσελκύσει περισσότερα γκρουπ και μεμονωμένους τουρίστες. Και το βράδυ στα εστιατόρια της Πόλης έκαναν νέα σχέδια για το τουριστικό μέλλον της Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς αυτό σταδιακά ατόνησε, καθώς κάποιοι θεώρησαν την συγκεκριμένη αγορά δεδομένη. Ωστόσο ο κυριότερος λόγος είναι ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης που στο μεταξύ έπαψε να πρωτοστατεί και να συντονίζει την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης καθώς λειτουργεί πλέον για να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
Το αποτέλεσμα είναι η Τουρκική αγορά να υποχωρήσει στην 13η θέση στον πίνακα με τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όταν παλαιότερα και για αρκετά χρόνια ήταν συνεχώς στην πρώτη τριάδα αν όχι πρώτη. Μάλιστα οι επαγγελματίες της πόλης θεωρούσαν τους Τούρκους από τους καλύτερους τουρίστες που ξόδευαν αρκετά σε ψώνια και διασκέδαση.
Δικαιολογίες ακούγονται πολλές. Μια από αυτές που ακούμε είναι: οι Τούρκοι πεινάνε, τι να πάμε να κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε εκθέτες από δεκάδες άλλες χώρες να πάνε στην έκθεση και να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα.
Την ίδια ώρα σε γειτονικές βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, βλέπεις δεκάδες τουριστικά λεωφορεία με γκρουπ από την Τουρκία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η φωτογραφία είναι από την ΕΜΙΤΤ του 2020.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments