Μπορεί λόγω της τρέχουσας συγκυρίας η φετινή χρονιά να είναι πολύ φτωχή για την παγκόσμια κρουαζιέρα, για την Ελλάδα όμως είναι μια από τις σημαντικότερες. Και αυτό γιατί τουλάχιστον 10 εταιρείες κρουαζιέρας, έχουν επιλέξει και ελληνικά λιμάνια για home porting , δηλαδή για έναρξη και τερματισμό κρουαζιέρας.
Το home porting είναι πολύ σημαντικό για μια τουριστική χώρα, καθώς έχει υπολογιστεί πως ένας επιβάτης ξοδεύει τριπλάσια χρήματα στο λιμάνι που ξεκινά την κρουαζιέρα του σε σχέση με τα λιμάνια που επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας.
Για πολλά χρόνια, λόγω του περιβόητου καμποτάζ, η Ελλάδα ήταν εκτός πλάνου των εταιρειών για έναρξη κρουαζιέρων από ελληνικά λιμάνια. Έτσι η Ελλάδα είχε μερίδιο στην Ευρώπη 17% στους επιβάτες αλλά μόλις 4% στα έσοδα. Δηλαδή αυτογκόλ…
Η άρση του καμποτάζ το 2012 (μνημονιακή υποχρέωση), δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα κυρίως λόγω των κακών λιμενικών υποδομών και μη επαρκών αεροπορικών συνδέσεων.
Ωστόσο ότι δεν έκανε η άρση του καμποτάζ το έκανε η πανδημία.
Έτσι λοιπόν το φετινό καλοκαίρι θα ξεκινούν κρουαζιέρες από πέντε ελληνικά λιμάνια. Από τον Πειραιά, το Λαύριο, το Ηράκλειο την Κέρκυρα, ακόμη και τη Θεσσαλονίκη που στον τομέα της κρουαζιέρας ήταν στον πάτο εδώ και χρόνια.
-Η Tui Cruises ήδη ξεκίνησε με το Mein Schift 5 από Ηράκλειο.
-Η δική μας Celestyal θα ξεκινά από Λαύριο και Θεσσαλονίκη με το Olympia (φώτο) και το Crystal.
-H Silversea Cruises φέρνει την Ελλάδα τέσσερα από τα καλύτερα πλοία της, τα οποία θα πραγματοποιήσουν 60 αναχωρήσεις από Πειραιά και 30 από Ηράκλειο.
-Η Holand America θα ξεκινήσει από Πειραιά τον Αύγουστο με το κρουαζιερόπλοιο Eurodam
-Η Norwegian θα ξεκινήσει από Πειραιά στις 25 Ιουλίου με το Jade.
-H AIDA Cruises ξεκινά στις 23 Μαΐου από Κέρκυρα
-Η Celebrity φέρνει στην Ελλάδα το ολοκαίνουργιο APEX για να ξεκινήσει κρουαζιέρες από Πειραιά.
-Η Seabourn θα ξεκινήσει από Πειραιά με το Ovation στις 3 Ιουλίου.
-Η Costa και η Hapag- Lioyd Cruises θα ξεκινήσουν επίσης κρουαζιέρες από τον Πειραιά.
Το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε εφτά καθημερνές πτήσεις από Νέα Υόρκη για Αθήνα δεν είναι άσχετο με αυτή την εξέλιξή στην κρουαζιέρα.
Μένει να μάθουμε τι ήταν αυτό που έκανε ξαφνικά όλες αυτές τις εταιρείες να βάλουν στα πλάνα του την Ελλάδα για home porting. Είναι η επιθετική πολιτική της χώρας μας όσον αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού; Είναι τα ελαστικά, προσαρμόσιμα, εύκαμπτα υγειονομικά πρωτόκολλα που κάνουν το έργο των εταιρειών πιο εύκολο; Είναι η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων ή κάτι άλλο;
Θα το μάθουμε στο τέλος της πανδημίας από το πόσες εταιρείες θα παραμείνουν για home porting σε ελληνικά λιμάνια…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments