Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Με το άνοιγμα του τουρισμού, στην Ανατολική Χαλκιδική δεν έχασαν χρόνο. Χθες Σάββατο ξεκίνησε το γαστρονομικό φεστιβάλ KOUZINA 2021 που φέτος διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά. Πέντε βδομάδες με διαφορετική γαστρονομική θεματική η κάθε μια, πλημμυρίζουν με γεύσεις ολόκληρη την Ανατολική Χαλκιδική, παραθαλάσσια και ορεινή και την περιβάλουν τουριστικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό .
Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος του KOYZINA από τότε που δημιουργήθηκε. Με όπλο τη μεγάλη γαστρονομική παράδοση της περιοχής ( ντόπια, μικρασιατική, μοναστηριακή) και την πλούσια πρωτογενή παραγωγή, να προβληθεί τουριστικά η περιοχή παντού.
Τιμώμενη χώρα στο φετινό KOYZINA που διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη, είναι η Κροατία. Τιμώμενη περιοχή η κοντινή Αμφίπολη και τιμώμενο τοπικό προϊόν τα διάσημα μύδια της Ολυμπιάδας που λατρεύονται στα εστιατόρια της Ευρώπης.
Στις πέντε βδομάδες που διαρκεί το φεστιβάλ, θα πάρουν μέρος εννέα προσκεκλημένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 12 τοπικοί σεφ. Συμμετέχουν δεκάδες εστιατόρια της περιοχής που θα σερβίρουν ειδικά μενού με βάση την εξέλιξή του φεστιβάλ. Επίσης τις πέντε θεματικές βδομάδες θα εμπλουτίσουν ένδεκα πολιτιστικά δρώμενα, που αναδεικνύουν επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους και συνδέονται με την παράδοση της Ανατολικής Χαλκιδικής και με την τοπική πρωτογενή παραγωγή.
Όλα αυτά θα καταγραφούν από Γάλλους, Αυστριακούς, Πολωνούς και Κροάτες εκπροσώπους του τύπου που θα συμμετέχουν στα επτά δημοσιογραφικά ταξίδια στην περιοχή. Τα press trip οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στοχεύουν στην προβολή κάθε γωνιάς του Δήμου Αριστοτέλη σε έξι ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική. Ήδη από σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο δημοσιογραφικό ταξίδι με Γάλλους δημοσιογράφους που συνοδεύει η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, με τα μύδια Ολυμπιάδας να αποτελούν βασικό στόχο της επίσκεψης τους.
Καθώς τιμώμενο προϊόν στο KOUZINA είναι τα διάσημα μύδια της Ολυμπιάδας, εκεί έγινε χθες βράδυ και η επίσημη έναρξη του φετινού φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα στο εστιατόριο Olympic, στην παραλία της Ολυμπιάδας.
Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης ο τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος και ο γνωστός τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.
Το μενού ήταν εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική κουζίνα, φυσικά με μύδια και άλλα θαλασσινά από την περιοχή, μια πανδαισία γεύσεων που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.
Ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος αναφέρθηκε στην έντονη δραστηριότητα του Δήμου για τη συνεχή προβολή και προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού, τη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τις συνέργειες Δήμου και επαγγελματιών για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «ακόμη και την περίοδο του lockdown δεν αναστείλαμε τη δραστηριότητα μας όσον αφορά την τουριστική προώθηση. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε δυνατότητα που μας επέτρεπαν οι περιορισμοί, προκειμένου να κάνουμε την ανατολική Χαλκιδική, την πατρίδα του Αριστοτέλη, γνωστότερη και ελκυστικότερη. Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη κάθε μορφής τουρισμού που μας επιτρέπει ο ευλογημένος τόπος μας είναι το κύριο μέλημα μας».
Από τη μεριά του ο Τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Αλέξανδρος Θάνος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πολυποίκιλες δράσεις του Δήμου Αριστοτέλη για την τουριστική προβολή και προώθηση και ζήτησε προτάσεις ώστε στον προγραμματισμό της Περιφέρειας για το 2022 να ενταχθούν κοινές δράσεις σε περισσότερες αγορές».

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments