Κείμενο-φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Αν και η άνοιξη που μπήκε επίσημα χθες ήταν ντυμένη στα γκρίζα, εμείς θα συνεχίσουμε να την ονειρευόμαστε γεμάτη χρώματα και μυρωδιές. Γι αυτό και σήμερα σας παρουσιάζουμε τους Κήπους Rufolo, έναν από τους παλαιότερους και ομορφότερους κήπους στον κόσμο.
Όχι, δεν βρίσκονται κάπου στον πλούσιο ιταλικό βορρά, ούτε κοντά στις διάσημες πόλεις που συνωστίζονται οι τουρίστες αλλά στην ταπεινή Νάπολη του ιταλικού νότου. Για την ακρίβεια, οι Κήποι Rufolo στο Ραβέλο αποτελούν μια από τις must see στάσεις όσων διασχίζουν την περίφημη Ακτή Αμάλφι, την κορυφαία ίσως οδική διαδρομή του κόσμου, που είναι μάλιστα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ομώνυμη Βίλα, στην οποία ανήκουν οι κήποι, χτίστηκε το 13ο αιώνα από την οικογένεια Rufolo, μια από τις ισχυρότερες οικονομικά οικογένειες της περιοχής. Στα μέσα του 19ου αιώνα, αγοράστηκε από τον σκωτσέζο βοτανολόγο Sir Francis Neville Reid, ο οποίος την ανακαίνισε, αναγεννώντας τους κήπους της. Ο επιβλητικός πύργος Torre Maggiore, η συμμετρία των κήπων, το αρμονικό δέσιμο της μεσογειακής βλάστησης με τα εξωτικά λουλούδια και η εκπληκτική θέα στα νερά του κόλπου του Σαλέρνο, δημιούργησαν ένα ονειρικό σκηνικό που ενέπνευσε διάσημους συγγραφείς, ζωγράφους και μουσικούς, ανάμεσα τους και τον Γερμανό κλασσικό συνθέτη R.Wagner. Η πόλη του Ραβέλο άλλωστε θεωρείται πόλη της μουσικής και φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλές μουσικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
Στο εσωτερικό του πύργου Maggiore λειτουργεί διαδραστικό μουσείο, όπου μπορείτε να μάθετε την ιστορία της Villa Rufolo. Δυστυχώς, ο χρόνος μας στους κήπους ήταν λίγος για να χορτάσουμε τόση ομορφιά.
Δεν θα σας κουράσουμε άλλο με λέξεις. Σας αφήνουμε στην ομορφιά των εικόνων…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments