Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης Αρχιτέκτων μηχανικός

To MERCEDES-BENZ-MUSEUM στη Στουτγάρδη είναι το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο στο οποίο έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία του αυτοκινήτου από την πρώτη του ημέρα το 1886 μέχρι και σήμερα.  Το αυτοκίνητο, είναι η τεχνική συσκευή, που άλλαξε αποφασιστικά τον κόσμο. Όσοι το επισκέπτονται βιώνουν ένα ταξίδι μέσα σε περισσότερα από 130 χρόνια ιστορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Για την υλοποίηση του κτιρίου δημιουργήθηκε ένας τεχνητός λόφος παράπλευρα στην κυρία πύλη της εισόδου του εργοστασίου. Μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας VFB Stuttgart, του Σταδίου, της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου καθώς και των κλειστών γυμναστηρίων και αιθουσών συμπληρώνει τη διαμόρφωση του πάρκου στη βορειοανατολική όχθη του ποταμού Νέκαρ.
Αρχιτέκτονας του κτιρίου είναι ο Ολλανδός Ben Van Bercel με τους συνεργάτες του γραφείου του UNStudio. Η κάτοψη του έχει το σχήμα ενός τριγώνου με κυρτοδιογκωμένες τις πλευρές του. Η κάθε πλευρά μετράει μήκος γύρω στα 80 μέτρα. Στο εσωτερικό του κτιρίου, ανάλογα με το εξωτερικό σχήμα, δημιουργείται ένα αίθριο από το ισόγειο έως την κορυφή. Μέσα σε αυτόν τον χώρο του αίθριου ξεκινούν από το ανώτερο επίπεδο δύο ζώνες καμπυλωτών διαδρομών οι οποίες ενώνουν εννέα συνολικά ενδιάμεσα επίπεδα προς την έξοδο.
Η υλοποίηση έγινε σε βάση μιας τρισδιάστατης μακέτας η οποία υποβλήθηκε περισσότερες από 50 αναθεωρήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, χρειάστηκαν συνολικά 35.000 αρχιτεκτονικά σχέδια και αρκετές στατικές μελέτες για την αντοχή του φορτίου των φορτηγών. Οι ζώνες παραθύρων αποτελούνται από 1800 τριγωνικά παράθυρα, κανένα από τα οποία δεν είναι ίδιο με το άλλο.
Στα εννέα επίπεδα εκτίθενται 160 εντυπωσιακά οχήματα και περισσότερα από 1500 αλλά εκθέματα σε μια συνολική επιφάνεια 16.500 τετρ. μέτρων.
Η περιήγηση ξεκινάει αρχικά με ασανσέρ από το ανώτερο επίπεδο. Η περιοδεία ακολουθεί χρονολογικά την ιστορία της Μερτσέντες από την εφεύρεση του αυτοκινήτου μέχρι σήμερα. Εκτός των επιβατικών, στα επόμενα επίπεδα εκτίθενται και τα εμπορικά οχήματα, όπως Λεωφορεία, Πυροσβεστικά, φορτηγά, κλπ. Η περιοδεία καταλήγει στα αυτοκίνητα αγώνων, Φόρμουλα και αυτών που υπήρξαν πρότυπα και δεν γνώρισαν το δρόμο της παραγωγής.
Για αυτούς που δεν έχουν χορτάσει, ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει ο χώρος «η Γοητεία της Τεχνολογίας» στο χαμηλότερο επίπεδο. Εδώ ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την καθημερινή εργασία των προγραμματιστών και των μηχανικών της εταιρίας, να ρίξει μια ματιά στο μέλλον του αυτοκινήτου και να γνωρίσει τα επίκαιρα επιτεύγματα και τρέχοντα προϊόντα.
Ένα εστιατόριο, μια καφετερία, και διάφορα καταστήματα αναμνηστικών συμπληρώνουν τις προσφορές στους επισκέπτες. Μια υπαίθρια Αρένα, σαν αρχαίο ελληνικό θέατρο με 900 θέσεις, για διάφορες παραστάσεις και εκδηλώσεις δένει το σύνολο .
Οι λάτρεις του αυτοκινήτου και ιδιαίτερα της μάρκας Mercedes μπορούν εύκολα να περάσουν μια ολόκληρη ημέρα εκεί. Αλλά και για τους μη οπαδούς αυτοκινήτων αξίζει η επίσκεψή του.
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάη του 2006. Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα και με απόσταση ένα από τα μουσεία με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην πόλη της Στουτγάρδης και όλης της Γερμανίας. Στα 10 πρώτα χρόνια το επισκέφτηκαν πάνω από 9 εκατ. άνθρωποι από 190 έθνη.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments