Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Είναι το δεύτερο πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στη Νορμανδία μετά την διάσημη βραχονησίδα Mont Saint-Michel. Πρόκειται για το σπίτι με τους εντυπωσιακούς κήπους του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Κλωντ Μονέ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Βρίσκεται στον μικρό οικισμό Ζιβερνί μια ώρα περίπου με τρένο από το Παρίσι.
Σ΄ αυτό το σπίτι ο Μονέ έζησε και ζωγράφιζε για 43 χρόνια, από το 1883 έως τον θάνατό του το 1926. Εκεί δημιούργησε τους πανέμορφους κήπους του, προσλαμβάνοντας εφτά κηπουρούς που δούλευαν υπό την καθοδήγηση του. Ο Μονέ εμπνεύστηκε από τους κήπους του και πέρασε χρόνια μεταμορφώνοντας τους με χιλιάδες λουλούδια και φυτά. Πίστευε ότι ήταν σημαντικό να περιβάλλεται από τη φύση και να ζωγραφίζει σε εξωτερικούς χώρους. Μέσα στους κήπους δημιούργησε κάποιους από τους πίνακες του που εκτίθενται σε δεκάδες μεγάλες συλλογές. Η μικρή λίμνη με τα νούφαρα ήταν το αγαπημένο του σημείο.
Όταν πέθανε, οι κληρονόμοι του δεν κατάφεραν να συντηρήσουν το σπίτι και τους κήπους που σταδιακά ρήμαζαν. Σώθηκαν το 1977 χάρη στο ενδιαφέρον του Gérald Van der Kemp, τότε επιμελητή στο Παλάτι των Βερσαλλιών, που συγκέντρωσε δωρεές αρκετών εκατομμυρίων από Αμερικανούς. Το 1980 δημιουργήθηκε το ίδρυμα Claude Monet καθώς το κτήμα ανακηρύχθηκε δημόσιο. Σύντομα έγινε επισκέψιμο και τώρα υποδέχεται πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments