Αν ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του, δύσκολα θα δει ένα τουριστικό λεωφορείο. Αυτό συνέβαινε ακόμη και το καλοκαίρι καθώς λόγω έλλειψης τουριστών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τουριστικά λεωφορεία της χώρας μας ήταν ακινητοποιημένα. Η πανδημία έχει φέρει τον κλάδο σε τραγική κατάσταση καθώς ακόμη και ακινητοποιημένα, τα τουριστικά λεωφορεία έχουν τα έξοδα τους.
Με κοινή υπουργική απόφαση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον κλάδο προκειμένου αυτός να σταθεί στα πόδια του. Σε τουριστικά γραφεία που διαθέτουν λεωφορεία, σε ΚΤΕΛ και ΤΡΑΙΟΝΟΣΕ, θα δοθούν συνολικά 48.781.991 ευρώ. Αφορά στην περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου και πρόκειται για ενίσχυση, δηλαδή χρήματα που δεν θα επιστραφούν.
Σε ότι αφορά στα τουριστικά λεωφορεία, για κάθε ένα θα δοθούν έως 3.600 ευρώ ανάλογα με τις θέσεις του.
-Είστε ικανοποιημένοι από αυτή τη βοήθεια ρωτήσαμε πριν από λίγο τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης Μιχάλη Πεζίκογλου, ενός συνδικαλιστικού φορέα που παραδοσιακά εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων.
«Είμαστε ικανοποιημένοι. Ωστόσο αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Αν και τα γραφεία μας είναι κλειστά, τα λειτουργικά έξοδα μας έχουν καβαλήσει. Όλα αυτά τα χρήματα που θα πάρουμε, θα πάνε για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και υποχρεώσεων προς το κράτος. Είναι η μοναδική βοήθεια που θα πάρουμε από το κράτος πέρα από αυτά που ισχύουν για όλους. Στην αρχή της πανδημίας είχαμε ζητήσει βοήθεια πέντε χιλιάδων ευρώ για κάθε τουριστικό γραφείο, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε. Τα χρέη θα μας αφανίσουν. Πολλοί συνάδελφοι αυτά τα λεφτά θα τα δώσουν σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ενημερότητες».
-Αυτή την περίοδο υπάρχει έργο για εσάς;
«Απολύτως τίποτε. Μόνο ελάχιστα λεωφορεία απασχολούνται στη μεταφορά μαθητών, αλλά και αυτό σταμάτησε λόγω του lockdown. Η απόλυτη καταστροφή».
-Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν εστία υπερ-μετάδοσης του κορωνοϊού. Γιατί το κράτος δεν ενισχύει τις αστικές γραμμές με τουριστικά λεωφορεία αυτή την κρίσιμη περίοδο, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και ο κόσμος να μην μετακινείται ο ένας πάνω στον άλλον και να κινδυνεύει να κολλήσει τον ιό;
«Το έχουμε προτείνει πολλές φορές στα αρμόδια υπουργεία αλλά δεν μας ακούνε. Λένε πως τα λεωφορεία μας είναι ακατάλληλα αλλά σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικό έργο ιδιαίτερα στα μακρινά δρομολόγια. Αντίθετα βάζουν τον κόσμο σε αυτό το αίσχος του ΟΑΣΘ. Εκτός αυτού, αν το κράτος μας χρησιμοποιούσε αυτή την περίοδο στις αστικές συγκοινωνίες, θα παίρναμε μια ανάσα και το κράτος να κρατούσε αυτά που του χρωστάμε».
Πως βλέπετε το μέλλον του κλάδου;
«Αν δεν βρεθεί σύντομα το εμβόλιο καταστραφήκαμε. Τα λεωφορεία κάθονται και σαπίζουν και μαζί με αυτά και εμείς γεμίζοντας χρέη…»

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments