Με αφορμή την φωτιά που πέρασε χθες μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, η ξεναγός Δημητρία Παπαδοπούλου, γραφεί για την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο σε επίπεδο ασφάλειας και πυρόσβεσης, που δυστυχώς δεν διαφέρει από τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Διαβάστε:
«Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης των Μυκηνών είναι ένας μόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που δεν έχει κανέναν απολύτως φύλακα πέρα από την είσοδο και το Μουσείο.
Ενίοτε εμφανίζεται κάποιος φύλακας στην Πύλη των Λεόντων, αλλά στο Ανάκτορο ή στη Δεξαμενή δεν έχει κανένα φύλακα, ούτε και είχε ποτέ, από όσο θυμάμαι. Που σημαίνει ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε επισκέπτης να κάνει ό,τι θέλει, να πάρει ό,τι θέλει, να πάει όπου θέλει (έχω δει άπειρες φορές κόσμο μέσα στο Ανάκτορο και κόσμο να κατεβαίνει στη Δεξαμενή -όπου αν γλιστρήσει και πέσει, δεν ξέρω πώς θα ξαναβγεί- έχω δει κόσμο να κάνει πικ νικ, ΚΑΠΗ να μαζεύουν ραδίκια, και γενικά οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς -με έμφαση στο «οτιδήποτε»!!). Το ίδιο και στο Θησαυρό του Ατρέα. Πέρα από το ταμείο, δεν υπάρχει κανένας φύλακας στο μνημείο. Στο δε ταμείο, υπάρχουν ενίοτε δυο και τρεις υπάλληλοι.
Επίσης, δεν έχει σύστημα πυρόσβεσης, σε αντίθεση με τους Δελφούς όπου έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό σύστημα πυρόσβεσης, αλλά και στην Ολυμπία (δεν θυμάμαι βέβαια αν η εγκατάσταση είχε γίνει πριν ή μετά τη μεγάλη φωτιά που είχε κάψει τον Κρόνιο λόφο).
Για να μην αναφέρω τις ενημερωτικές πινακίδες που επί χρόνια βρίσκονται σε τόσο άθλια κατάσταση που δύσκολα τις διαβάζει κανείς.
Για προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ και μηχανήματα για νερό ούτε καν λόγος! Το δε πωλητήριο αδιάφορο και σχεδόν ανύπαρκτο.
Κατά τα άλλα μνημείο UNESCO, με εισιτήριο 12 ευρώ κατά τη διάρκεια της σεζόν.
ΥΓ: Πάντως αξιομνημόνευτο είναι πώς στην περσινή φωτιά του Αυγούστου στους Δελφούς κινητοποιήθηκε τόσο η τοπική κοινωνία όσο και ο κρατικός μηχανισμός για την αποτροπή της επέκτασης της φωτιάς.

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments