Ο Δεκέμβριος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη συνήθως είναι πολύ παγωμένος. Αυτό όμως δεν πτοεί εκατομμύρια πολιτών αλλά και τουριστών, να ξεχυθούν στις υπέροχα στολισμένες Χριστουγεννιάτικες αγορές για περιπάτους, ψώνια και άφθονο φαγητό. Κι αν όλη τη χρονιά το αγαπημένο ποτό είναι η μπύρα, αυτή την περίοδο οι περισσότεροι πίνουν το ζεστό παραδοσιακό κρασί Gluhwein (Γκλουβάιν) !
Το αλκοόλ του Gluhwein σε συνδυασμό με χλιαρή του θερμοκρασία, δίνει μια υπέροχη αίσθηση ώστε να σας “κρατήσει” και να συνεχίσετε τη βόλτα σας έξω στο τσουχτερό κρύο. Προσοχή όμως γιατί “βαράει” αν το παρακάνετε ! Υπολογίστε ότι μια κούπα κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ. Υπόψη ότι οι καντίνες που προσφέρουν Gluhwein φτιάχνουν κάθε χρόνο διαφορετικές συλλεκτικές κούπες. Αρχικά στην παραγγελία σας πληρώνετε 5,5 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της κούπας. Αν όμως δε θέλετε να την κρατήσετε, τότε τη δίνετε πίσω και σας επιστρέφουν 2,5 ευρώ.
Το Gluhwein σημαίνει «λαμπερό κρασί» και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τη Σκανδιναβία και κυρίως στη Γαλλική Αλσατία. Συνήθως περιέχει καρυκεύματα, φρούτα και μέλι, ενώ η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά αφού ήδη στον μεσαίωνα το θεωρούσαν και ως θεραπευτικό ποτό, κάτι που έχει καταγραφεί και από τον Ιπποκράτη.
Τα Omorfa Taxidia είχαν την ευκαιρία πριν λίγες ημέρες, να απολαύσουν μερικές κούπες αχνιστού αρωματικού Gluhwein στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Κολωνίας.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments