Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φέτος αποφάσισαν να πάρουν τα βουνά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αποφεύγοντας την πολυκοσμία της θάλασσας. Μια από τις κορυφαίες ορεινές περιοχές της χώρας μας για διακοπές, είναι το Ζαγόρι με τα περίφημα Ζαγοροχώρια του. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ήπειρο. Έχει έκταση περίπου 1,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχήμα ανεστραμμένου ισόπλευρου τριγώνου. Η νότια κορυφή του τριγώνου αγγίζει την πρωτεύουσα της περιφέρειας, τα Ιωάννινα.
Η παρθένα αυθεντική φύση είναι το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής καθώς και η ανθρώπινη δραστηριότητα αιώνων, η οποία ήταν και παραμένει σε πλήρη αρμονία με την φύση.
Τα Zαγοροχώρια είναι 46 στα οποία κατοικούν λιγότεροι από χίλιοι μόνιμοι κάτοικοι. Δεν έχουν αναπτυχθεί όλα τουριστικά. Κάποια από αυτά που έχουν αναπτύξει τουριστική δραστηριότητα είναι ο Μεγάλο Πάπιγκο (τουριστική πρωτεύουσα του Ζαγορίου) το Μικρό Πάπιγκο, το Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο, η Αρίστη, η Βίτσα, τα Άνω Πεδινά, οι Κήποι, το Καπέσοβο.
Από τα αξιοθέατα που δημιούργησε η φύση τα τρία πιο δημοφιλή είναι:
– η χαράδρα του Βίκου, η βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο που να την διασχίσεις είναι εμπειρία ζωής.
– η Δρακόλιμνη, που για να την δεις θα πρέπει να περπατήσεις αρκετά, και
– ο Βοϊδομάτης, το ποτάμι με τα πιο καθαρά νερά, στο οποίο πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες που χαρίζουν εξαιρετικές εμπειρίες και αναμνήσεις.
Από τα δημιουργήματα των ανθρώπων τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι:
– οι παραδοσιακοί οικισμοί που είναι φτιαγμένοι από πέτρα (αρχοντικά, εκκλησίες σχολεία κλπ),
– τα πέτρινα γεφύρια σήμα κατατεθέν της Ηπείρου, από τα οποία σώζονται σήμερα περίπου 60. Δέκα από αυτά είναι επισκέψιμα καθώς βρίσκονται κοντά σε δρόμο ή πάνω σε δημοφιλή μονοπάτια
– τα πέτρινα καλντερίμια που κάποτε ήταν τα μοναδικά μονοπάτια που συνέδεαν τους οικισμούς της περιοχής.
Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη αξιοθέατα της φύσης και των ανθρώπων που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Τα Ζαγάρι έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά όσον αφορά τις ξενοδοχειακές του υποδομές. Υπάρχουν δεκάδες καταλύματα όλων των τύπων, που προφέρουν όχι μόνο άνεση και ενίοτε πολυτέλεια, αλλά και εξαιρετικές υπηρεσίες.
Εντυπωσιακές είναι και οι τοπικές ταβέρνες, καθώς έχουν υψηλή αισθητική και προσφέρουν τοπική κουζίνα στην σύγχρονη της εκδοχή. Αν σ΄ αυτά προσθέσετε και την αυθεντική φιλοξενία, τότε το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Αρκετές από αυτές τις ταβέρνες μπορούν να σταθούν διπλό σε οποιοδήποτε πολυτελές και πολυδιαφημισμένο εστιατόριο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Φυσικά στα Ζαγοροχώρια δεν πας μόνο για ύπνο και εξαιρετικό φαγητό. Πας για να κινητοποιήσεις σώμα και μυαλό. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν εξαιρετικές δραστηριότητες προκειμένου να βιώσετε μοναδικές εμπειρίες. Ίσως να είναι αυτές που κάνουν πολλούς που έχουν πάει για πρώτη φορά να θέλουν να ξαναπάνε… Κάναμε περιήγηση με ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα και ήταν μια απίστευτη εμπειρία.

Η πρόσβαση στα Ζαγοροχώρια είναι εύκολη από τα Γιάννενα σε λιγότερο από μια ώρα με το αυτοκίνητο. Στα Γιάννενα θα φτάσετε επίσης εύκολα από την Εγνατία ή την Ιόνια οδό.

Info…
Στα Ζαγοροχώρια πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσαν το τουριστικό γραφείο των Ιωαννίνων Bikewise και ο ξενώνας Villa Zogori στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments