Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Μόλις 18 λεπτά με το τρένο από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ, θα βρεθείτε στο Zaanse Schans, μια περιοχή που αποτελεί ένα μεγάλο ανοιχτό υπαίθριο λαογραφικό μουσείο της Ολλανδίας. Αναπτύσσεται στις δυο όχθες του ποταμού Zaan από τον οποίο πήρε το όνομα της.
Σ΄ αυτή θα δείτε εφτά παλαιούς ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ανά του αιώνες. Εκτός από δυο που ευθύς εξαρχής κατασκευάστηκαν εκεί, οι άλλοι μεταφέρθηκαν από αλλά μέρη της Ολλανδίας και είναι κατασκευασμένοι μετά το 1574. Επίσης υπάρχουν πολλά ξύλινα παραδοσιακά σπίτια που και αυτά μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές της Ολλανδίας. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης εφτά μουσεία. Όλα αυτά μαζί περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το πώς εξελίχθηκε η καθημερινή ζωή στην Ολλανδία από την εποχή του μεσαίωνα και μετά. Πως ζούσαν οι Ολλανδοί τα παλιά χρόνια; Που έμεναν, τι φορούσαν. πως παρήγαγαν τα προϊόντα τους κάποια από τα οποία κατέκτησαν σήμερα τον κόσμο;
Το Zaanse Schans, ξεκίνησε να δημιουργείτε το 1961 όταν μεταφέρθηκαν εκεί αυθεντικά παραδοσιακά σπίτια από την γύρω περιοχή. Το 1994 ιδρύθηκε το Μουσείο Zaans, κοντά στον πρώτο ανεμόμυλο. Σήμερα υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες. Αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα τουριστικής οργάνωσης και ανάπτυξης και μέρος της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ERIH).

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments