Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η ιστορική Δημητσάνα είναι από τους τουριστικά πιο δημοφιλείς παραδοσιακούς οικισμούς της ορεινής Αρκαδίας. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο γεμίζει από κόσμο. Όχι άδικα καθώς είναι όμορφη με πολλά αξιοθέατα.
Ένα από τα σημαντικότερα είναι το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού. Στεγάζεται σε ανακαινισμένα παραδοσιακά κτίρια που λειτουργούσαν ως εργαστήρια, και με βιωματικό τρόπο μας ταξιδεύει στο παρελθόν, τότε οι άνθρωποι αξιοποιούσαν την ορμή του τρεχούμενου νερού για να κάνουν ευκολότερη την καθημερινή τους ζωή αλλά και να παράγουν ευκολότερα τα προϊόντα τους.
Καθώς είναι βιωματικό, ο επισκέπτης μπορεί πολύ εύκολα να κατανοήσει μερικές από τις χρήσης της υδροκίνησης, τότε που δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη οι ατμομηχανές και οι ντιζελοκινητήρες.
Θα δει τη χρήση της υδροκίνησης ακριβώς όπως ήταν τότε που οι άνθρωποι έπλεναν (μια φορά το χρόνο) τις μάλλινες βελέντζες τους με νεροτριβή, θα αλέσει καλαμπόκι στον μύλο με την οριζόντια φτερωτή, θα δει τη χρήση της υδροκίνησης στην επεξεργασία των δερμάτων (βυρσοδεψεία) αλλά και στην παραγωγή του μπαρουτιού. Μάλιστα στα χρόνια της επανάστασης, οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας τροφοδοτούσαν τον αγώνα με μπαρούτι και όπως γράφει ο Κολοκοτρώνης «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα».
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, είναι ένα από τα εννέα μουσεία που έχει δημιουργήσει ανά την Ελλάδα το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και τα οποία αναδεικνύουν την παραγωγική ιστορία του τόπου μας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997. Είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10πμ έως τις 6μμ το καλοκαίρι και 5μμ το χειμώνα. Η τιμή του βασικού εισιτηρίου είναι 4 ευρώ. Στο χώρο λειτουργεί ένα πολύ όμορφο υπαίθριο κυλικείο καθώς και κατάστημα αναμνηστικών ειδών με εξαιρετικά προϊόντα καλαίσθητα και χρήσιμα.

Info…
Στη Δημητσάνα πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip στην ορεινή Αρκαδία, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας συνεργασία με την εταιρεία Tourism media &Events που μεταξύ άλλων ασχολείται με την τουριστική προώθηση προορισμών και επιχειρήσεων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments