Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πύδνας στη Βόρεια Πιερία, υπό άλλες συνθήκες, ενδεχόμενος και σε μια άλλη χώρα όπου διαχρονικά η κυβερνητική πολιτική δεν αρχίζει και τελειώνει στην Ακρόπολη και το μουσείο της, θα ήταν από τους πιο σημαντικούς. Όχι μόνο γιατί η αρχαία Πύδνα είχε μια αδιάληπτη ταραχώδη ιστορία από το τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού μέχρι και τον 14ο αιώνα μχ, αλλά και γιατί εκεί γράφτηκαν σημαντικές σελίδες της ιστορίας. Από όλα όσα συνέβησαν εκεί στο πέρασμα των αιώνων, ξεχωρίζουν τρία γεγονότα που από μόνα τους σε προκαλούν να επισκεφτείς την περιοχή, η οποία είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες.

-Εκεί δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, μετά από εντολή του Κάσσανδρου, τότε Βασιλιά της Μακεδονίας. Έτσι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακολούθησε την μοίρα όλων των συγγενών του μεγάλου στρατηλάτη, καθώς κανείς δεν πέθανε από φυσιολογικό θάνατο.

-Εκεί δόθηκε το 168 π.χ. η ύστατη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Ρωμαίων. Δυστυχώς ο τότε βασιλιάς των Μακεδόνων Περσέας, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανεπαρκής και δειλός, καθώς εγκατέλειψε την μάχη με το ιππικό του πριν αυτή κριθεί. Ακολούθησε σφαγή των Μακεδόνων και των συμμάχων τους, καθώς οι νεκροί υπολογίζονται σε 20.000, έναντι 100 Ρωμαίων, ενώ 5.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Έτσι το κράτος των Μακεδόνων καταλήφθηκε οριστικά από τους Ρωμαίους, για να γίνει και πάλι μέρος της Ελλάδας το 1912, δηλαδή δυο χιλιετίες μετά.

-Τέλος από εκεί αναχώρησε ο Απόστολος Παύλος για την Κόρινθο, μετά την περιοδεία του στην Μακεδονία. Αποτελεί δηλαδή μέρος της διαδρομής που ονομάζεται «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και την οποία κάθε χρόνο ακολουθούν χιλιάδες προσκυνητές.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος, όσος έχει ανασκαφεί, φιλοξενεί απομεινάρια της Βυζαντινής περιόδου. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρα νότια του Μακρυγιάλου, σε μια μαγευτική περιοχή μέσα στο πράσινο, όπου μεταξύ άλλων προσφέρει απαράμιλλη θέα στις κοντινές παραλίες και το Αιγαίο.
Αν βρεθείτε στην όμορφη Πιερία για διακοπές ή κάτι άλλο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας. Θα αισθανθείτε σχεδόν αμέσως το βάρος της ιστορίας που γράφτηκε στα χώματα που θα πατάτε.
Στον Μακρύγιαλο υπάρχει να ωραίο σύγχρονο κτήριο που λειτουργεί ως επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη, καθώς το κράτος δεν προσλαμβάνει αρχαιοφύλακες για να λειτουργήσει ως μουσείο, με ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή. Επίσκεψη στην αποθήκη κατόπιν ραντεβού.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πύδνας είναι ανοιχτός από Δευτέρα ως Παρασκευή από 7.30πμ έως τις 2.30μμ. Το ποιος θα πάει στις 7.30 το πρωί να επισκεφτεί έναν αρχαιολογικό χώρο, έχει να κάνει με το γενικότερο πλαίσιο οργάνωσης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών μας χώρων.

Info…

Στην αρχαία Πύδνα πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης Wise Ram.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments