Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Έχοντας την παράδοση και την ιστορία με το μέρος της, η Γεωργία έχει μεταβληθεί σε έναν πρώτης τάξεως προορισμό οινικού τουρισμού. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως η Γεωργία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή Καχέτι στα ανατολικά της χώρας είναι το λίκνο του κρασιού. Οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως ευρήματα που δείχνουν πως στην περιοχή αυτή καλλιεργήθηκαν σταφύλια πριν από 8.000 χρόνια.
Σήμερα παράγει μερικά από τα ωραιότερα κρασιά ωστόσο έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις στον οινοτουρισμό. Η Γεωργία είναι από τις χώρες που έχει συνδέσει άριστα το κρασί με τον τουρισμό. Εντυπωσιακά επισκέψιμα οινοποιεία, φροντισμένοι αμπελώνες και εστιατόρια με ατμοσφαιρικα κελάρια, υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο για να μάθουν την ιστορία του κρασιού της περιοχής, να περπατήσουν ανάμεσα στους αμπελώνες να κάνουν γευσιγνωσίες και να απολαύσουν γεύματα με τοπική κουζίνα που συνοδεύονται από ανάλογα τοπικά κρασιά.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία επισκεφτήκαμε πρόσφατα στο Καχέτι, που όπως προαναφέραμε χαρακτηρίζεται ως το λίκνο του κρασιού. Πρόκειται για το οινοποιείο Khareba που το επισκέψιμο μέρος των εγκαταστάσεων του βρίσκεται στα έγκατα της γης. Το οινικό σπήλαιο Κβαρέλι είναι λαξευμένο στον βραχώδη όγκο του Καυκάσου. Άνοιξε το 1962 ειδικά για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η θερμοκρασία του σπηλαίου κυμαίνεται από 12-16 ° Κελσίου, γεγονός που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για αποθήκευση και παλαίωση κρασιού.
Περιλαμβάνει στοές οκτώ χιλιομέτρων όπου οι επισκέπτες περιηγούνται και γνωρίζουν την ιστορία του κρασιού, και της παράγωγης του από τα παλαιά χρόνια μέχρι σήμερα και κάνουν γευσιγνωσία κρασιού σ΄ αυτό το πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον στα έγκατα του βουνού.
Η πιο επικρατούσα εκδοχή είναι ότι οι στοές κατασκευάστηκαν ως καταφύγιο την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Έξω από το τούνελ υπάρχει πάρκο αναψυχής που περιλαμβάνει ποτάμι, αρχαίες στάμνες, ένας παλιός γεωργιανός νερόμυλος, ένας παραδοσιακός φούρνος ψωμιού, ένα παραδοσιακό κελάρι με πατητήρι και στάμνες.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε MasterClass, όπως ψήσιμο ψωμιού σε φούρνο, να παρασκευάσουν τα παραδεισιακά εδέσματα κινκάλι και χατσαπούρι, και την περίοδο του τρύγου να πατήσουν σταφύλια.
Σε άλλο κτίριο βρίσκεται το εστιατόριο για παραδοσιακά γεύματα συνοδεία των ενδεδειγμένων κρασιών του οινοποιείου.
Κοντολογίς το οινοποιείο Khareba με το σπήλαιο Κβαρέλι προσφέρουν στον επισκέπτη μια ολιστική εμπειρία που έχει σχέση με το κρασί και την ντόπια γαστρονομία η οποία διαρκεί αρκετές ώρες.
Info…
Στη Γεωργία πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Beleon by Luxury Travel, που ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της SKY express η οποία συνδέει την Αθήνα με την Τιφλίδα τρεις φόρες την εβδομάδα.










