Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα ωραιότερα χωριά τη ορεινής Αρκαδίας είναι η Βυτίνα που ήδη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Θα λέγαμε πως είναι η τουριστική πρωτεύουσα της ορεινής Αρκαδίας καθώς έχει τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις και μπορεί να εξυπηρετήσει τους περισσότερους τουρίστες.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές. Η ιστορία της είναι μεγάλη και μακραίωνη. Ξεκινά από τα χρόνια του Παυσανία, ενώ στην επανάσταση είχε σημαντικό ρόλο καθώς ήταν κέντρο ανεφοδιασμού του αγώνα, με αποτέλεσμα ο Ιμπραήμ να την πυρπολήσει εφτά φορές.
Το πιο ιστορικό αξιοθέατο του χωριού είναι ο Ναός του Αγίου Τρύφωνα που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Κατασκευάστηκε το 1846 με κύριο υλικό το μαύρο μάρμαρο από τη γύρω περιοχή.
Ωστόσο το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Βυτίνας είναι ο δενδροσκέπαστος «δρόμος της αγάπης» που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας. Ο δρόμος ονομάζεται έτσι από πολύ παλιά, καθώς εκεί συναντιόνταν οι νέοι της εποχής και εκεί γεννιόνταν αγάπες και έρωτες.
Άλλα αξιοθέατα είναι το εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο στη πλατεία του χωριού, στο οποίο θα αναφερθούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση, η αξιόλογη βιβλιοθήκη με έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα, καθώς επίσης το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο αποτελεί ευεργέτημα του Ανδρέα Συγγρού.
Από τη Βυτίνα ξεκινούν οργανωμένα μονοπάτια για τους φίλους του περιπατητικού τουρισμού, ενώ μπορεί να αποτελέσει βάση για εξορμήσεις στα άλλα τουριστικά χωριά και αξιοθέατα της ορεινής Αρκαδίας, όπως η Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το χιονοδρομικό κέντρο στο οροπέδιο της Οστρακίνας κ.α.
Στη Βυτίνα θα βρείτε πολλά καταλύματα, παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό και καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων και αναμνηστικών. Μην φύγετε αν δεν αγοράσετε το φημισμένο πευκόμελο.

Info…

Η Βυτίνα απέχει από την Αθήνα 183 χιλιόμετρα (μέσω Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Πελοποννήσου) και περίπου 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Ο επαρχιακός δρόμος είναι σχετικά καλός.
Στην ορεινή Αρκαδία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με την εταιρεία Tourism media & Events.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments