Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Τaxidia

Όσες φορές να πάει κανείς στο Βουκουρέστι κάθε φορά θα το βρει και λιγάκι αλλαγμένο. Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας βρίσκεται σε μια συνεχή φάση ανανέωσης και αναγέννησης, διεκδικώντας και πάλι τον τίτλο «το Παρίσι των Βαλκανίων». Έναν τίτλο που δικαίως είχε μέχρι τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο όταν και άρχισε η καταστροφή του.
Μετά την κατάρρευση του προηγούμενου παρανοϊκού καθεστώτος το 1989, ξεκίνησε η αναγέννηση της πόλης που κρατά μέχρι και τις μέρες μας. Παλαιά εντυπωσιακά κτίρια που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους, ανακαινίζονται και αποκτούν ξανά λάμψη και νέες χρήσεις. Άλλα έγιναν κυβερνητικά κτίρια, άλλα πολυτελή ξενοδοχεία, καταστήματα, έδρες μεγάλων εταιρειών κλπ.
Σήμερα το Βουκουρέστι είναι μια πόλη φιλική στους επισκέπτες γεμάτη από μεγάλες λεωφόρους, μεγάλα πάρκα, πλατείες, και όμορφα κτίρια σε διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Η παραδεισιακή συνοικία Lipscani στο κέντρο της πόλης, συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες μέρα και νύχτα καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα για τουριστικά ψώνια, φαγητό και διασκέδαση.
Αυτό όμως που αξίζει περισσότερο είναι να βάλετε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και να περπατήσετε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα περάσετε μπροστά από εκπληκτικά κτίρια, παλάτια, μουσεία, πανεπιστήμια, μέγαρα τέχνης και πολιτισμού, όλα υψηλής αισθητικής που θα σας αναγκάσουν να κοντοσταθείτε και να τα θαυμάσετε. Μπείτε σε κάποιο από τα οργανωμένα μεγάλα πάρκα που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και χαλαρώστε ανάμεσα σε μικρές λίμνες, πολύχρωμα λουλούδια και συστοιχίες δέντρων. Ο καθημερινός πολιτισμός της πόλης είναι σε εξαιρετικό επίπεδο καθώς επικρατεί η καθαριότητα και η τάξη.
Το Βουκουρέστι είναι μια χαρούμενη πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή καθώς στους ντόπιους αρέσει η διασκέδαση. Εύκολα θα βρείτε στο κέντρο της πόλης ωραία ατμοσφαιρικά καφέ που παραπέμπουν σε παριζιάνικη ατμόσφαιρα, αντίστοιχα εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ. Οι τιμές για μας τους Έλληνες είναι σε λογικά έως φθηνά επίπεδα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Και όταν κάποτε ξαναπάτε στο Βουκουρέστι θα το βρείτε λίγο διαφορετικό καθώς στο μεταξύ και άλλα κτίρια θα έχουν αναγεννηθεί και θα προσθέτουν την δική τους λάμψη στην πόλη.

Info…
Στο Βουκουρέστι πήγαμε πρόσφατα, στα πλαίσια της Διπλωματίας των πόλεων που οργάνωσε η εταιρεία Wise Ram.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments