Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Ταξίδι στην Ρόδο σημαίνει οπωσδήποτε επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μία από τις παλαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.
Έτσι όπως είναι σήμερα οφείλετε στους Ιωαννίτες Ιππότες που το 1309 έφθασαν στη Ρόδο από τους Αγίους Τόπους. Έχτισαν την πόλη γύρω από την προϋπάρχουσα βυζαντινή πολιτεία, που ήταν χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη.
Για δυο αιώνες ήταν ένα απόρθητο φρούριο. Ωστόσο η συνθηκολόγηση το 1522 των Ιπποτών με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή που πολιορκούσε την πόλη, σήμανε την αποχώρηση τους από τη Ρόδο. Πήγαν στη Μάλτα για να δημιουργήσουν εκεί ένα άλλο αριστούργημα αρχιτεκτονικής, μια νέα Ρόδο.
Μπαίνοντας στη μεσαιωνική πόλη από κάποια από τις πύλες της, εισέρχεται σε μια άλλη εποχή, αυτή του μεσαίωνα. Μπορεί η τουριστική δραστηριότητα να αλλοίωσε την εικόνα η αίσθηση όμως παραμένει.
Υπάρχουν πολλά να δείτε στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου που κάθε μέρα πλημμυρίζει από τουρίστες. Όχι μόνο το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, μουσείο σήμερα με μεγάλη επισκεψιμότητα και την οδό των Ιπποτών που έμεινε αναλλοίωτη από τότε που κατασκευάστηκε γεμάτη από ιστορικά μνημεία εκείνης της εποχής. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη.
Βάλτε ένα κάλο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και αφιερώστε πολλές ώρες για να περπατήσετε στους μικρούς και μεγάλους λιθοστρωμένους δρόμους.
Ξεφύγετε από τους πολύβουους δρόμους τουριστικής συμφόρησης γεμάτους εμπορικά καταστήματα και μπείτε στα μικροτέρα στενά, εκεί που η μεσαιωνική εικόνα παραμένει αναλλοίωτη. Πάντα κάπου θα υπάρχει ένα μαγαζί για να ξεκουραστείτε πίνοντας έναν καφέ, πριν συνεχίσετε το νοερό ταξίδι στην ιστορία των Ιπποτών και της Ρόδου.
Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.
 
Info…
Στη Ρόδο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Choice Travelπου εδώ και χρόνια ειδικεύεται στο συγκεκριμένο προορισμό. Το ταξίδι έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης και την Aegean Airlines.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments