Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Καστρούπολη, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πράγας που συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Πρόκειται για μια πανέμορφη μεσαιωνική πολιτεία που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην αριστερή πλευρά του ποταμού Μολδάβα και είναι ορατή σχεδόν από παντού στην τσεχική πρωτεύουσα. Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα όμορφων κτιρίων που αναπτύχθηκε από τον 13ο αιώνα στην δυτική πλευρά του τότε παλατιού, αρχικά για να στεγάσει τους εργαζόμενους στο παλάτι . Ωστόσο από τα μέσα του 16ου αιώνα, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά, άρχισαν να χτίζουν εκεί τα παλάτια τους οι ευγενείς της εποχής, προκειμένου να είναι κοντά στο παλάτι και τα κέντρα της εξουσίας. Όλα αυτά τα κτίρια διατηρήθηκαν και σήμερα στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες με κορυφαία της Προεδρία της Δημοκρατίας, υπουργεία, πρεσβείες, αλλά και χώρους τέχνης, μουσεία, χώρους αναψυχής, μπυραρίες κλπ. Από ένα σημείο και μετά η είσοδος στα ενδότερα της καστρούπολης γίνεται μετά από έλεγχο ασφάλειας, σαν αυτούς στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στους δρόμους μιας πανέμορφης μεσαιωνικής πόλης, να θαυμάσουν τα περίτεχνα κτίρια, να επισκεφτούν μουσεία, πινακοθήκες, ναούς κλπ και από συγκεκριμένα σημεία να θαμάσουν την πανοραμική θέα του ιστορικού κέντρου της Πράγας.
Κορυφαία αξιοθέατα της καστρούπολης είναι το Προεδρικό Μέγαρο με την αλλαγή φρουράς (όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή) να γίνεται κάθε ώρα, αλλά και ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Βίτου, γοτθικού ρυθμού του 14 αιώνα.
Ένα ακόμη δημοφιλές αξιοθέατο είναι ο περιβόητος δρόμος των Αλχημιστών. Πρόκειται για μια ακόμη τουριστική απάτη καθώς εκεί δεν έζησαν ποτέ αλχημιστές. Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα για να στεγάσει φρουρούς του κάστρου. Σήμερα είναι ένας δρόμος με πολύχρωμα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι καταστήματα αναμνηστικών ειδών. Υπάρχει επίσης ένα μουσείο μεσαιωνικών όπλων ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπίτι στο νούμερο 22, καθώς ανήκε στην αδελφή του συγγραφέα Φρανς Κάφκα. Ο Κάφκα χρησιμοποίησε αυτό το σπίτι για να γράψει τα κείμενά του για περίπου δύο χρόνια, μεταξύ του 1916 και του 1917. Για να μπείτε στο δρόμο των Αλχημιστών θα χρειαστεί να πληρώσετε αλμυρό εισιτήριο.
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται αν επισκεφτείτε την καστρούπολη, είναι να φοράτε ξεκούραστα παπούτσια καθώς θα περπατήσετε αρκετά χιλιόμετρα σε δρόμους καλντερίμια. Γόβες και τακούνια δεν ενδείκνυται. Απαραίτητη η στάση σε ένα από τα ατμοσφαιρικά καφέ. Προσοχή, οι τιμές για καφέ, φαγητό και ψώνια στην καστρούπολη είναι αρκετά τσιμπημένες.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να επισκεφτείτε την καστρούπολη μετά το απόγευμα, καθώς οι δρόμοι της αδειάζουν από τους χιλιάδες τουρίστες και την οχλαγωγία τους. Έτσι θα κάνετε με την ησυχία σας έναν περίπατο ανάμεσα στα υπέροχα κτίρια, σε γραφικούς δρόμους και πλατείες, απολαμβάνοντας την ιστορικότητα της περιοχής.
Κατηφορίζοντας από την καστρούπολη και περνώντας μέσα από την επίσης ατμοσφαιρική και όμορφη Μικρή Συνοικία (Mala Strana), θα φτάστε στην περιβόητη γέφυρα του Καρόλου, θα είστε όμως κατάκοποι.

Info…
Στην Πράγα πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσαν από κοινού τα τουριστικά γραφεία Mouzenidis Travel και Herodoτus Tours που αμφότερα ασχολούνται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό, οργανώνοντας εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πετάξαμε με απευθείας πτήση τσάρτερ της Ellinair.

 

 

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar