Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης

Μία μη ιδιαίτερα επιτυχημένη ονομασία για μία από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Η μυθολογία μας διηγείται ότι ο ολύμπιος θεός Ερμής, σε μία από τις ζαβολιές του, έκλεψε από το κοπάδι που πρόσεχε σαν βοσκός ο Απόλλωνας στην Πιερία, 50 βόδια τα οποία έκρυψε σε μία βραχοσπηλιά που βρίσκεται εδώ.

Για να μην λησμονήσει τον τόπο, διαμόρφωσε στην παραλία μία κοιλιά. Σημάδι για να μπορεί να ξαναβρεί την κρυψώνα πετώντας από πάνω. Θα είναι ίσως ένας από τους λόγους για την ονομασία Βουφράς [= τόπος που ζούνε βόδια] που είχε στην αρχαιότητα. Με τον ερχομό της Άνοιξης ξυπνούν οι αναμνήσεις, φέρνουν εικόνες ευχαρίστησης, θαυμασμού. Αυτή είναι η βοϊδοκοιλιά. Μια εικόνα γεμάτη ζωντάνια. Ένας φυσικός κόλπος με γαλαζοπράσινα, εξωτικά νερά, μοναδικής ομορφιάς. Η αμμώδη παραλία δέχεται με μια ανοιχτή, σχεδόν ολοστρόγγυλη αγκαλιά τα νερά της θάλασσας. Στα δύο της σκέλη η ιστορία χάραξε την παρουσία της.

Στο βόρειο, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές θολωτός μυκηναϊκός τάφος. Πιστεύεται ότι ανήκει στον Θρασυμήδη, τον γιό του βασιλέα Νέστορα. Στην κορυφή του νότιου σκέλους υπάρχουν τα ερείπια βενετσιάνικου κάστρου. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από Φράγκους επάνω στο χώρο της Ακρόπολης της αρχαίας Πύλου. Σήμερα φέρει την ονομασία Παλαιόκαστρο. Λίγο παρακάτω βρίσκεται η περίφημη βραχώδη σπηλιά, από το στόμιο της οποίας με τα λόγια του λογοτέχνη Κώστα Ουράνη ανοίγεται „μία θέα εξαισίας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης„ προς την Βοϊδοκοιλιά και το Ιόνιο Πέλαγος. Η σπηλιά χρησίμευε σαν στάβλος στην ομηρική Πύλο. Ευρήματα από σκελετούς βοδιών δίχνουν μαρτυρίες για θυσίες που γίνονταν προς τιμή των θεών ή των νεκρών βασιλιάδων.

Από μυθολογικές αναφορές και τα συγγράμματα του Παυσανία μαθαίνουμε ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη ήδη από την προελληνιστική εποχή, 7000 πΧ. Νεώτερες ανασκαφές έφεραν στο φως έναν οικισμό από την 4η πΧ χιλιετηρίδα. O Oμηρος αναφέρει ότι στο σημείο αυτό βρίσκονταν το βασίλειο του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα. Εδώ πιστεύεται ότι ο Τηλέμαχος αγκυροβόλησε το πλοίο του να ρωτήσει τον Νέστορα για την τύχη του πατέρα του, του Οδυσσέα. Ο Νέστορας και ο Οδυσσέας ήταν σύντροφοι στον Τρωικό πόλεμο.

Ρίχνοντας το βλέμμα από το Παλαιόκαστρο προς τα ανατολικά, ήρεμη απλώνεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Οι τουρίστες σ‘ αυτήν δεν ανήκουν στο γένος τον ανθρώπων αλλά των πτηνών. 270 περίπου είδη επισκέπτονται κατά καιρούς την περιοχή στη μεταναστευτική τους πορεία. Ένα πλήθος από ενδημικά φυτά, σπάνια ερπετά κλπ. συμπληρώνουν τον φυσικό πλούτο του υγροτόπου. Η ένταξη της στην Προστασία του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 υπογραμμίζει την σπουδαιότητά της. Μία λωρίδα από αμμόλοφους χωρίζει την λιμνοθάλασσα από τον κόλπο του Ναυαρίνου.

Στις νότιες βουνοπλαγιές του κόλπου γραφικά απλώνει τις ομορφιές της η νέα πόλη της Πύλου και το Νιόκαστρο. Αυτό χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1572, σε θέση στρατηγική ώστε να ελέγχει την είσοδο στον κόλπο. Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που διεξήχθει στις 20 Οκτωβρίου του 1827, οι Έλληνες Επαναστάτες με την βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή διπλωματία να αλλάξει στάση και να αναγνωρίσει τον Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία και την Απελευθέρωση της χώρας.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης έχουν στηθεί τιμητικά τα αγάλματα των τριών ναυάρχων. Πολλά μνημεία υπάρχουν επίσης στη μακρόστενη νησίδα Σφακτηρία που κλείνει τον κόλπο προς το Ιόνιο Πέλαγος, από τους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους στη μάχη αυτή. Ο επισκέπτης της Βοϊδοκοιλιάς μαζί με τη φωτογραφική μηχανή δεν πρέπει να ξεχάσει να φέρει μαζί του και τα εξαρτήματα κολύμβησης. Ένα μπάνιο στα πεντακάθαρα, κρυστάλινα νερά της κοιλιάς είναι ένα ξεχωριστό και απολαυστικό βίωμα. Μία δροσερή αγκαλιά από την υπέροχη φύση σε μία συνάντηση με την ιστορία.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments