Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς η μουσική techno και τα παράγωγα της λατρεύεται το Βερολίνο ως θρησκεία, έχει και τους απαραίτητους χώρους λατρείας. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το κλαμπ Tresor που στα γερμανικά μεταφράζεται ως χρηματοκιβώτιο ή θησαυροφυλάκιο. Αν και η ιστορία του ξεκινά το 1988, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα, ένα παροπλισμένο εργοστάσιο ενέργειας στο πρώην ανατολικό Βερολίνο, είναι από το 2007.
Όταν το τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε, στην ανατολική πλευρά της πόλης υπήρχαν αρκετοί εγκαταλειμμένοι βιομηχανικοί χώροι και αποθήκες. Πολλοί από αυτούς μετατράπηκαν σε νυχτερινά κλαμπ ή χώρους τέχνης ή και τα δυο όπως το Tresor και απογείωσαν την μοντέρνα τέχνη και την νυχτερινή ζωή της πόλης. Το συγκεκριμένο αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα. Στο σκοτεινό δαιδαλώδες υπόγειο βρίσκεται το κλαμπ και στον επάνω όροφο ένας πολυχώρος τέχνης όπου πραγματοποιούνται συναυλίες, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και άλλες πρωτοποριακές εκδηλώσεις πολιτισμού.
Όσον αφορά στην αισθητική του, να μην πάει το μυαλό σας στις συνήθεις εκκεντρικές πολυτέλειες των νυχτερινών κλαμπ της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα τίποτε δεν άλλαξε από τότε που το κτίριο ήταν εργοστάσιο. Παντού τσιμέντα και άδειοι χώροι που υπακούν στην λογική της underground κουλτούρας της techno μουσικής.
Μπορεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο κλαμπ να πήγαινε άπατο, αλλά στο Βερολίνο σχηματίζονται στην είσοδο ουρές ακόμη και χιλιομέτρων. Κάποια πάρτι που ξεκινούν το Σάββατο τελειώνουν το πρωί της Δευτέρας. Η είσοδος κοστίζει 15 ευρώ χωρίς ποτό και μια μπίρα είναι στα 3.5 ευρώ. Dress Code δεν υπάρχει, ούτε VIP είσοδος, καθώς όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Άλλωστε οι μη μυημένοι στην techno δεν θα αντέξουν μέσα στο Tresor ούτε λίγα λεπτά.
Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον τουρισμό; Το κλάμπινγκ στο Βερολίνο μετά την επανένωση της πόλης, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που προσελκύει χιλιάδες νέους απ΄όλο τον κόσμο. Με την άνοδο του κλάμπινγκ, η πόλη απέκτησε μια δεύτερη ζωή που ξεκινά τα μεσάνυχτα και τελειώνει το πρωί. Έχει μετρηθεί πως πολλές φορές πάνω από το 70% των πελατών ενός κλαμπ δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βερολίνου αλλά επισκέπτες από όλο το κόσμο. Ο ρόλος των κλαμπ στην προσέλκυση τουριστών δεν είναι πλέον αμελητέος.
Έτσι στην πόλη λειτουργεί επιτροπή των κλαμπ που συνομιλεί με τις τοπικές αρχές. Πολλά κλαμπ έχουν αναπτύξει και κοινωνικό ρόλο. Στην περίοδο του lockdown που τα κλαμπ ήταν κλειστά, φιλοξενούσαν και σίτιζαν εκατοντάδες άστεγους της πόλης. Κάποια άλλα κλαμπ μοιράζουν καθημερνά εκατοντάδες μερίδες φαγητού σε άστεγους και ανήμπορους.
Ο 67χρονος σήμερα Ντιμίτρι Χέγκεμαν (φώτο) που συναντήσαμε έξω από το Tresor, δεν είναι μόνο ένας από τους δημιουργούς του συγκεκριμένου κλαμπ, αλλά από αυτούς που μετά την κατάρρευση του τείχους έκαναν το Βερολίνο πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής techno και της underground κουλτούρας της. Η σκέψη του είναι απλή «Εάν μια πόλη δεν μπορεί να κρατήσει τους νέους της τότε αυτοί θα φύγουν και η πόλη παύει να είναι παραγωγική. Το Βερολίνο και κάθε πόλη έχει ανάγκη από την ενέργεια των νέων ανθρώπων, γι΄αυτό πρέπει να τους δώσει χώρο και ρόλο. Η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή που λόγω των πανεπιστήμιων έχει τόσους πολλούς νέους τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσει…»

Info…

Στο Βερολίνο πήγαμε τα πλαίσια ενός press trip του Visit Berlin (Οργανισμός τουρισμού της πόλης) το οποίο οργάνωσε για λογαριασμό του η Wise Ram, εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments