Κείμενο – φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το Βέλικο Τάρνοβο(ή Βέλικο Τίρνοβο) είναι πόλη της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας, η οποία απέχει τρεις ώρες από τη Σόφια. Είναι από τις παλαιότερες και ιστορικότερες πόλεις της γειτονικής χώρας και συνδυάζει προϊστορική, θρακική και αρχαία κληρονομιά.
Υπήρξε η πρωτεύουσα της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και προσελκύει πολλούς τουρίστες λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής της. Είναι τόσο σπουδαία που τον Μεσαίωνα, η πόλη έδωσε το όνομα της στην φιλολογία, την ζωγραφική και την αρχιτεκτονική της διάσημης «σχολής του Τίρνοβο».
Το πρώτο που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι ότι η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους. Η θέα των κτισμάτων της που είναι αμφιθεατρικά χτισμένα σε συνδυασμό με τον ποταμό Γιάντρα που την διασχύζει είναι ένα από τα «αξιοθέατά» της.
Η θέα της πόλης είναι μαγευτική καθώς από όπου κι αν σταθεί κανείς μπορεί να απολαύσει σημεία, εξίσου όμορφα και διαφορετικά μεταξύ τους. Το φρούριο της λέγεται Τσάραβετς και η επίσκεψη σε αυτό είναι μία μοναδική εμπειρία με τις πύλες των λεόντων να δεσπόζουν επιβλητικά στην είσοδο του.
Σήμερα, το Βέλικο Τάρνοβο είναι σημαντικό διοικητικό, οικονομικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο για την Βουλγαρία. Μάλιστα, φιλοξενεί δύο πανεπιστήμια εκ των οποίων το ένα είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της Βουλγαρίας.
Η πόλη φιλοξενεί περίπου 18.000 φοιτητές που της δίνουν φρεσκάδα και μοναδική ζωντάνια. Προσελκύει κυρίως Βούλγαρους τουρίστες για τους οποίους αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Η πόλη έχει έναν διαφορετικό αέρα και κρύβει μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε καθώς αποπνέει έναν αέρα «μυστηρίου», ο οποίος είναι κατάλοιπο του Μεσαίωνα.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments