Το Xochimilco είναι ένας από τους δεκαέξι δήμους της πόλης του Μεξικό. Αυτή η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για τα κανάλια της, τα οποία έχουν μείνει από ένα παλαιότερο εκτεταμένο σύστημα όπου συνδέονται οι οικισμοί της κοιλάδας του Μεξικού. Αυτά τα κανάλια μαζί με τεχνητά νησιά που ονομάζονται Chinampas, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, αλλά και κατοίκους της πόλης. Η μεταφορά γίνεται με πολύχρωμα πλοιάρια ( κάτι σαν γόνδολες) που ονομάζονται ” trajineras “. Το συνολικό μήκος των καναλιών φτάνει τα 170 χιλιόμετρα. Αυτό το σύστημα καναλιών μαζί με τα νησιά chinampas, έχει κάνει το Xochimilco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό και μάλλον λίγο τρομακτικό, είναι το “Νησί με τις Κούκλες” ( Isla de las Muñecas, ή The Island of The Dead Dolls). Βρίσκεται περίπου μία ώρα με το μεγάλο κανάλι από την Πόλη του Μεξικό. Είναι το πιο δημοφιλές νησί chinampa. Ανήκε σε έναν ντόπιο μοναχικό τύπο που ονομαζόταν Julián Santana Barrera.
Σύμφωνα με το μύθο ο Barrera ανακάλυψε ένα μικρό κορίτσι το οποίο πνίγηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στα κανάλια. Βρήκε επίσης μια κούκλα να επιπλέει κοντά και υποθέτοντας ότι ανήκε στο άψυχο κορίτσι, το κρέμασε σε ένα δένδρο ως ένδειξη σεβασμού. Μετά από αυτό άρχισε να ακούει ψιθύρους, βήματα, αλλά και αγωνιώδεις θρήνους στο σκοτάδι.
Για να νικήσει το φόβο του, τα επόμενα χρόνια άρχισε να κρεμάει όλο και περισσότερες κούκλες, με κάποιες να λείπουν μέρη του σώματος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα κακά πνεύματα. Μετά το θάνατο του Barrera το 2001, η περιοχή έγινε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, όπου οι επισκέπτες φέρνουν και αφήνουν δικές τους κούκλες. Οι ντόπιοι ( μάλλον για τουριστικούς λόγους) περιγράφουν το μέρος ως “μαγικό” , αλλά όχι στοιχειωμένο. Επιπλέον πολλοί ταξιδιώτες ισχυρίζονται κάποιες φορές ότι ακούνε τις κούκλες να ψιθυρίζουν σε αυτούς…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments