Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η πρωτεύουσα της Μάλτα, η Βαλλέττα, είναι από τις πιο όμορφες και μικρές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η οποία από το 1980 έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το όνομά της προέρχεται από τον μεγάλο μάγιστρο Ζαν Παριζό Ντε Λα Βαλλέτ την εποχή των ιπποτών. Η ομορφιά της είναι απαράμιλλη κι όπου αν κοιτάξεις αντιλαμβάνεσαι τις επιρροές που έχει από τους Νορμανδούς, τους Φοίνικες, τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και τους Βρετανούς. Τα ίχνη τους φαίνονται στην αρχιτεκτονική, στην κουλτούρα και στον πολιτισμό της.
Τα περισσότερα κτίριά της βρίσκονται εκεί από τον 16ου αιώνα. Εντύπωση προκαλεί η αυθεντικότητά της και η ομοιομορφία των κτιρίων της καθώς όποιο νέο κτίριο κτίζεται εκεί διατηρεί τον παραδοσιακό τύπο όλης της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βουλή της, κτισμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο.
Η Βαλλέτα ενδείκνυται για περπάτημα καθώς όπου κι αν κοιτάξεις ανακαλύπτεις πανέμορφα κτίρια και τοποθεσίες. Η πόλη είναι πεντακάθαρη και μπορεί κανείς να την εξερευνήσει μέσα σε λίγες ώρες, να χαθεί στα στενά της, να θαυμάσει τα κτίρια, τα παραδοσιακά χρωματιστά μπαλκόνια και να απολαύσει την υπέροχη θέα από τους Κήπους Upper Barrakka. Σε κάθε περίπτωση όμως, για μία πληρέστερη εικόνα της πόλης χρειάζεται ξενάγηση για να εισάγει τον επισκέπτη όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στην κουλτούρα ολόκληρης της Μάλτας.
Ο κεντρικός δρόμος της πόλης αλλά και οι παράδρομοι είναι γεμάτοι όμορφα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι Ιταλικού τύπου.
Παρόλα αυτά, αν και πρωτεύουσα του νησιού, η Βαλλέττα δεν είναι το μέρος που επιλέγουν να μείνουν οι περισσότεροι επισκέπτες λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών των ξενοδοχείων της. Ο Άγιος Ιουλιανός συγκεντρώνει τους περισσότερους ταξιδιώτες αφού εκεί υπάρχει ό,τι χρειάζεται κανείς, όλες τις ώρες της ημέρας.

Info…

Την Μάλτα επισκεφθήκαμε με το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, που ξέρει τη Μάλτα πολύ καλά καθώς εδώ 27 χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό, με αναχωρήσεις κάθε βδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επόμενη αναχώρηση του Αγίου Πνεύματος και όλο το καλοκαίρι!

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments