Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Το Valkenburg aan de Geul είναι μια μικρή πόλη στην Νότια Ολλανδία, την οποία διασχίζει ο ποταμός Geul, από τον οποίο πήρε το δεύτερο συνθετικό του ονόματος της. Είναι από τις πιο τουριστικές μικρές πόλεις της Ολλανδίας, καθώς χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται κάθ΄ολη τη διάρκεια της χρονιάς.
Μπορεί ο πληθυσμός της να μην ξεπερνά τις 17 χιλιάδες ψυχές, ωστόσο πάνω από ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις καταγράφονται κάθε χρόνο στα παντός είδους ξενοδοχεία και καταλύματα της. Πολλοί περισσότεροι είναι οι ημερήσιοι εκδρομείς που έρχονται όχι μόνο από την Ολλανδία αλλά και από τις γύρω ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό που κάνει τουριστικά τόσο δημοφιλές το Valkenburg aan de Geul είναι η γραφικότητα του, καθώς η πόλη διατήρησε την πολιτιστική και αρχιτεκτονική της κληρονομιά και τα ιστορικά της αξιοθέατα.
Τα σημαντικότερα από τα αξιοθέατα της είναι οι κατακόμβες που χρονολογούνται από την ρωμαϊκή περίοδο και στα τοιχώματα τους υπάρχουν ζωγραφιές.
Τα απομεινάρια του κάστρου στην κορυφή του λόφου που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, είναι επίσης ένα από τα δημοφιλή αξιοθέατα, καθώς εκτός των άλλων προσφέρει εκπληκτική θέα στην περιοχή.
Οι σπηλιές που δημιούργησαν τα παλαιά λατομία μάργας τα οποία λειτουργούσαν από την εποχή των Ρωμαίων, είναι επίσης ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το εσωτερικό τους είτε με τα πόδια είτε με ειδικό τρενάκι.
Το σπήλαιο Fluweelengrot που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κάστρου είναι από τα πιο δημοφιλή. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο που ανακαλύφθηκε το 1937 και στο παρελθόν, λειτουργούσε ως διάδρομος διαφυγής για τους κατοίκους του κάστρου, σε περίπτωση εισβολής από εχθρούς.
Πολλοί επισκέπτονται το Valkenburg aan de Geul για τις ιαματικές του πηγές που αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κέντρα ευεξίας στην πόλη υπάρχουν πολλά και προφέρουν χαλάρωση και θεραπείες στους επισκέπτες.
Επίσης διαθέτει δυο θεματικά πάρκα που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Γι΄αυτό και θεωρείται ένας εξαιρετικός προορισμός για οικογένειες.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει διατηρήσει τα γραφικά του χαρακτηριστικά. Είναι πλημμυρισμένο από δεκάδες καταστήματα ώστε οι επισκέπτες να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους και να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια. Μόλις πριν από λίγους μήνες, πέρσι στις 15 Ιουλίου, είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές όταν υπερχείλισε ο ποταμός De Geul. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να θυμίζει την περσινή μεγάλη καταστροφή.
Πολλοί συνδυάζουν την επίσκεψη τους στο Valkenburg aan de Geul με μια επίσκεψη στο κοντινό Μάαστριχτ, μια πόλη απίστευτης ομορφιάς. Προτείνουμε να πάτε με το τρένο για να δείτε από κοντά τον σιδηροδρομικό σταθμό κόσμημα του Valkenburg aan de Geul , ένας από τους παλαιότερους της Ολλανδίας. Το τρένο διανύει την απόσταση για το Μάαστριχτ μόλις σε 11 λεπτά.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments