Κείμενο-φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το Τσέστερ είναι μια μικρή πόλη της Αγγλίας (πληθυσμός περίπου 90 χιλιάδες) με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στην κεντροδυτική πλευρά της Αγγλίας, κοντά στα σύνορα με την Ουαλία. Μεγαλύτερες κοντινές πόλεις είναι το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ.
Η πόλη ιδρύθηκε το 79μχ από τους Ρωμαίους ως κάστρο. Αυτό την χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα καθώς οι τέσσερις κεντρικότεροι δρόμοι της πόλης που λέγονται Eastgate, Northgate, Watergate και Bridge, υπάρχουν εδώ και περίπου 2.000 χρόνια.
Το Τσέστερ αποτελείται από μεσαιωνικά κτίρια άριστα διατηρημένα ενώ το κέντρο θυμίζει βικτωριανή εποχή.
Γύρω από τα όρια της την μεσαιωνικής πόλης, υπάρχει τοίχος τριών χιλιομέτρων το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Το Δημαρχείο του Τσέστερ και το Μουσείο Grosvenor αποτελούν παραδείγματα της βικτωριανής αρχιτεκτονικής και είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμη ιστορικά κτίρια, άριστα διατηρημένα, που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών. Τα διώροφα παλια σπίτια σε χρώμα άσπρο και μαύρο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής του παρελθόντος. Πολλά από αυτά διατηρούνται σε άριστη κατάσταση παρά τους αιώνες που πέρασαν από τότε που χτίστηκαν.
Μουσεία, ζωολογικός κήπος, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκκλησίες, ιστορικές γέφυρες και άλλα αξιοθέατα που υποστηρίζονται από πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, συγκροτούν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πανέμορφο και προσβάσιμο μόνο στους πεζούς. Η αγορά στον κεντρικό πεζόδρομο, τα καταπράσινα πάρκα και οι δρόμοι, γεμίζουν με κόσμο, ντόπιους και τουρίστες, κάθε φορά που ο καιρός είναι καλός. Το κλίμα είναι πολύ χαρούμενο και οι ώρες κυλούν ευχάριστα. Εντυπωσιάζει η καθαριότητα, η τάξη, τα πολύχρωμα λουλούδια σε δημόσιους χώρους που τα βλέπεις παντού και όλα αυτά που δείχνουν σεβασμό στον ντόπιο και τον επισκέπτη.
Έλληνες επισκέπτονται το Τσέστερ, είτε με ημερήσιες εκδρομές από το Μάντσεστερ, είτε όταν περιηγούνται με εκδρομικό γκρουπ στην Βρετανία και “ανεβαίνουν” από την Αγγλία προς τη Σκωτία.
Φεύγοντας από το Τσέστερ αναρωτιέσαι πως θα ήταν τουριστικά η Ελλάδα αν στα δικά μας θέρετρα επικρατούσαν αυτές οι συνθήκες καθημερινού πολιτισμού και αισθητικής.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments