Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης Αρχιτέκτων μηχανικός

-Πρωτεύουσα της δυτικής ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,
-η πόλη αφετηρία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,
-η αφετηρία ανεξίας της χριστιανικής θρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ,
-η γενέτειρα πόλη του Κάρλ Μάρξ,
-η πόλη με τα 9 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO,
-μεγάλη φήμη απέκτησε μέσω του πολιτισμού της, ηλικίας 2000 ετών.

Η Τρίερ (Τρίρ, γερμανικά Trier) αναπαύεται σε μία μεγάλη εύφορη πεδιάδα, στην κατά τα άλλα στενή κοιλάδα του ποταμού Μούσελου (γερμανικά Mosel), 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Λουξεμβούργου. Πλαισιωμένη ανατολικά από ήπιες αμπελοπλαγιές, στα δυτικά από τα προκλητικά ψηλά κόκκινα βράχια ψαμμίτη της οροσειράς Άϊφελ (γερμ. Εifel). Είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Γερμανίας. Σε κάθε γωνιά της πόλης μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τις ιστορικές της ρίζες.
Μία μικρή περιήγηση στην υπέροχη Ιστορία της αρχαιότερης πόλης της Γερμανίας.
Το ξεκίνημα έγινε πριν 2000 περίπου χρόνια με τους Ρωμαίους οι οποίοι διάλεξαν τον οικισμό αυτό της κελτικής φυλής Treverer λόγω στρατηγικής σημασίας. Είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύουν μέσω των ποταμών Μούζελου και Ρήνου τις ρωμαϊκές λεγεώνες στους πολέμους τους ενάντια των διαφόρων γερμανικών φύλων. Οι Ρωμαίοι αποκαλούν τον οικισμό περί το 15 π.Χ. „Augusta Trevorum”.
Η ρωμαϊκή πόλη ευδοκιμεί γρήγορα ευνοημένη από τη γεωγραφική της θέση με τον ποταμό Mosel και αργότερα μέσω των εμπορικών δρόμων Παρισίου-Μονάχου, Λυών-Κολωνίας, κλπ.
Οι Ρωμαίοι φέρνουν μαζί τους το αμπέλι και βάζουν τα θεμέλια για μία αμπελοκαλλιέργια 2000 χρονών στις όχθες του Μοsel. Σύντομα η πόλη θα γίνει η Πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας „Belgica”.
Περίπου στο 100 μ.Χ. χτίζουν ένα αμφιθέατρο, στα μέσα του 2ου αιώνα τα λουτρά „Barbara” παράλληλα με πολυάριθμες γέφυρες πάνω από τον ποταμό Μοsel. Την περίοδο αυτή οχυρώνουν την πόλη με ένα τείχος 6,5 χλμ με 40 αμυντικούς πύργους και 2 μεγάλες πύλες από τις οποίες η Porta Nigra διατηρείται μέχρι σήμερα. Η Porta Nigra (μαύρη πύλη) θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο ρωμαϊκό κτήριο βόρεια των Άλπεων. Το 1986 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το 306 μ.Χ. αναλαμβάνει την εξουσία ο Κωνσταντίνος, ο οποίος έκτισε πολλά κτίρια μεταξύ των οποίων τα αυτοκρατορικά θερμά λουτρά και την ομώνυμη Βασιλική. Ανεκτή από τη ρωμαϊκή διοίκηση αναπτύσσεται μία αξιοσέβαστη χριστιανική Κοινότητα. Το 326 μ.Χ. τμήματα του παλατιού μετατράπηκαν σε εκκλησιαστικούς χώρους. Στα τέλη του 3ου αιώνα η πόλη γίνεται αυτοκρατορική κατοικία και αργότερα Αρχιεπισκοπή.
Κατά τον Μεσαίωνα ζουν στην πόλη περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι. Το 1473 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο.
Το 1615 ο αρχιεπίσκοπος Λοταρ φον Μέττερνιχ (Lothar von Metternich) αναθέτει την κατασκευή και επέκταση Εκλογικού Mεγάρου (Kurfürstliche Palais). To Μέγαρο απετέλεσε σαν κατοικία των Αρχιεπισκόπων της Trier μέχρι το 1794 και θεωρείται σαν ένα από τα ομορφότερα παλάτια ρυθμού ροκοκό στον κόσμο.
Δίπλα στο εκλογικό Μέγαρο βρίσκεται η πολύ παλαιότερη „Βασιλική του Κωνσταντίνου“ ( γερμ. Konstantinbasilika), το μοναδικό σωζόμενο τμήμα ενός εκτεταμένου ανακτορικού συγκροτήματος. Πότε ακριβώς χτίστηκε η Βασιλική δεν είναι γνωστό, βέβαιο είναι ότι η μεγαλοπρεπή αίθουσα χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες για αντιπροσωπευτικούς σκοπούς στις αρχές του 4ου αιώνα. Οι διαστάσεις της είναι 67μ. μηκος, 27μ. πλάτος και 30μ. υψος. Η ημικύκλια αψίδα έχει διάμετρο 18 μέτρα. H «Βασιλική” έγινε το πρότυπο αρχιτεκτονικού ρυθμού για το χτίσιμο των μετέπειτα χριστιανικών εκκλησιών. Η ονομασία „Βασιλική” δόθηκε στο κτίριο στον 19ο αιώνα. Νωρίτερα αποκαλείται Aula Palatina. Από το 1856 λειτουργεί σαν ευαγγελική εκκλησία του «Λυτρωτή”.
Η πρώτη επισκοπική Εκκλησία βόρεια από τις Άλπεις βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα του 4ου μ.Χ. αιώνα και αποτελείται από ένα διπλό οικοδόμημα. Από τη βόρεια Εκκλησία ιδρύθηκε ο καθεδρικός Ναός. Λέγεται μάλιστα ότι χτίστηκε πάνω στα ερείπια της κατοικίας της (αγίας) Ελένης, μητέρας του Κωνσταντίνου. Κομμάτια του εξωτερικού τοίχου του καθεδρικού Ναού ανήκουν στην πρώην κατοικία της Ελένης.
Σε ιερό παρεκκλήσι που χτίστηκε εντός του ναού φυλάσσεται «Ο χιτώνας του Ιησού”. Πρόκειται για δώρο από τη μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, την Ελένη, προς την Εκκλησία της Trier. Θεωρείται ότι είναι ο χιτώνας που φόραγε ο Ιησούς στο δρόμο προς τη Σταύρωση του. Στους πρόποδες της ανατολικής χορωδίας βρίσκονται τα αγάλματα του Κωνσταντίνου και της Ελένης.
Η κεντρική πλατεία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Χρονολογείται από το 958 μ.Χ. να εξυπηρετεί την μεσαιωνική πόλη σαν χώρος αγοράς και εμπορίου. Σήμερα χαρακτηρίζεται από πολλά μεγάλα και αστικά αντιπροσωπευτικά κτήρια διαφόρων εποχών, αναγέννησης, μπαρόκ, ροκοκό, νεοκλασικά, κλπ. Αυτά χαρίζουν μία ξέχωρη ζωντάνια και δυναμική φωτεινότητα.
Το 1818 ο δικηγόρος Χάινριχ Μαρξ ( γερμ. Ηeinrich Marx) νοίκιασε το μπαρόκ σπίτι το οποίο χτίστηκε το 1727. Λίγους μήνες αργότερα ο γιος του Καρλ (γερμ. Karl) βλέπει το φως της ημέρας. Η γενέτειρα κατοικία του Karl Marx λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο, με γράμματα, χειρόγραφα και τις πρώτες εκδόσεις, καθώς και εκθέματα για τον Έγκελς. Στην επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Μαρξ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δώρισε στην πόλη έναν πελώριο μπρούτζινο ανδριάντα. Τα εγκαίνια και η αποκάλυψη του έγιναν στις 5 Μάη 2018.
Σε κάθε γωνιά της πόλης μπορεί κανείς να βρει εστιατόρια, μικρές ταβέρνες, για να απολαύσει ένα καλό φαγητό, μία δροσερή μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί από τις γειτονικές πλαγιές. Οι όχθες του Mosel προσφέρονται για όμορφες διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλασίας αλλά και εκδρομές με πλοιάρια στο ποτάμι.
Το 1984 δωρίζουν οι Τεχνίτες στην πόλη την «Πηγή της Χειροτεχνίας”. Πρόκειται για ένα ανάγλυφο δένδρο βελανιδιάς από ορείχαλκο με την αναπαράσταση των 42 τεχνικών επαγγελμάτων των κατοίκων της πόλης. Του χτίστη, του υποδηματοποιού, του φωτογράφου, του ξυλουργού, του τσαγκάρη, του φούρναρη, κλπ.
Το πάρκο «Νελς Παρκ” της πόλης, σε πρώιμο αγγλικό-ολλανδικό στυλ ολοκληρώθηκε το 1801 μετά από στέγνωμα ελώδη εδαφών. Το 1861 χτίστηκε ένα νεοκλασικό αρχοντικό στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ξενοδοχείο Hotel Nels Park. Το 1958 προς «τιμή του Αγρότη” συμπληρώθηκε με έναν κήπο με πολλά είδη από τριαντάφυλλα.
Τα ταξίδια εκτός από το ρόλο της Αναψυχής έχουν και ένα διδακτικό ρόλο. Είναι αυτές οι πόλεις που δεν σου προσφέρουν μόνο ψυχαγωγία, γαστρονομία αλλά είναι ολόκληρη ένα μουσείο. Υπάρχουν πόλεις που έχουν μουσεία και άλλες που οι ίδιες είναι μουσεία.

Υ.Γ. Οι περιγραφές βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες τις οποίες βιώσαμε στην παραμονή που είχαμε η σύζυγος μου κι εγώ τον Ιούνιο 2017. Πλήθος από αυτές πήρα από τα γραφεία ταξιδιών και Τουρισμού της πόλης. Κατασκευαστικά και χρονολογικά στοιχεία από τη ξενόγλωσση Βικιπαιδεια. Η παραμονή μας έγινε στην ξενοδοχειακή μονάδα Hotel Niels Park.

 

 

 

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments