Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

 

Στην επταήμερη περιήγησή μας στις Βαλτικές χώρες πριν λίγες ημέρες, η τελευταία ημέρα της εκδρομής -και λίγο πριν πάρουμε την πτήση επιστροφής για Ελλάδα-, είχε μια ακόμη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Τρακάι (Trakai). Είχαν δει τόσο εκπληκτικές εικόνες τα μάτια μας τις προηγούμενες ημέρες σε Ταλλίν, Ρίγα, Βίλνιους, Ταρτού, Κάουνας κ.α. που νιώθαμε ήδη πολύ χορτάτοι ώστε να δούμε κάτι ακόμη που θα μας εντυπωσίαζε. Έτσι νομίζαμε τουλάχιστον…

Με την άφιξή μας στο Τρακάι μείναμε κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό, από την ομορφιά και την αρμονία του τοπίου. Η λέξη Παράδεισος έβγαινε αβίαστα από τα χείλη των περισσοτέρων από εμάς, ενώ πολλοί έλεγαν πως θα έπρεπε να μέναμε τουλάχιστον μια επιπλέον νύχτα ώστε να το ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερο. Βοήθησε φυσικά η ηλιόλουστη και ανοιξιάτικη ημέρα που πετύχαμε με θερμοκρασία κοντά στους 22 βαθμούς, όταν ταυτόχρονα μαθαίναμε ότι η Ελλάδα ψηνόταν με τα θερμόμετρα να δείχνουν σαραντάρια. Το Τρακάι είναι μια πόλη 5.500 περίπου κατοίκων και βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά του Βίλνιους την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Αποτελεί και όχι άδικα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αφού ειδικά η λίμνη Γκαλβέ ( Galve) και το περίφημο Κάστρο του Τρακάι, προσελκύουν χιλιάδες ταξιδιώτες. Ως έτος ίδρυσης της θεωρείται το 1337, όπου για πρώτη φορά αναφέρεται από τους Τεύκτονες Ιππότες, ενώ ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του Τρακάι είναι η πολυπολιτισμικότητα του, καθώς εκτός από τους Λιθουανούς, για αιώνες έχουν ζήσει εκεί Ρώσοι, Τάταροι, Πολωνοί και Εβραίοι. Τα τρία μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του, έχουν συνδεθεί με πλήθος θρύλων και παραδόσεων της περιοχής. 

Η πόλη είναι περιτριγυρισμένη ανάμεσα σε περισσότερες από 200 λίμνες και 21 μικρά νησάκια. Και αν γραφικές λίμνες και κάστρα έχετε δει κι αλλού, αυτό που αρέσει σχεδόν σε όλους είναι τόσο το παραδεισένιο τοπίο τριγύρω, αλλά και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Ειδικά αν θέλετε να απολαύσετε βόλτα στη λίμνη, υπάρχουν στη διάθεσή σας επιλογές από μεγάλα πλοία, μέχρι βάρκες, ποδήλατα θαλάσσης, κανό, κ.α.

Για βόλτα μιας ώρας σε πολυτελές ιδιωτικό πλοιάριο δώσαμε 5 ευρώ το άτομο. Κάποιοι κολυμπούν, άλλοι ψωνίζουν σουβενίρ, ή κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν το γεύμα ή το ποτό τους με θέα τη λίμνη. Η καθαριότητα, η τάξη και η οργάνωση είναι υποδειγματικές σε κάθε σημείο της ευρύτερης περιοχής.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments