Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια ξεχωριστή τουριστική εμπορεία θα περιμένει Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην Ολυμπιάδα, τον παραθαλάσσιο οικισμό στην Ανατολική Χαλκιδική, γνωστό μεταξύ άλλων και για την εκτροφή μυδιών.
Η εταιρεία Μύδια Αναστασίου, που από το 1999 διαθέτει τέσσερα μυδοτροφεία στην περιοχή παράγοντας μύδια εξαιρετικής ποιότητας, αποφάσισε να δώσει και τουριστική διάσταση στις δραστηριότητες της. Να κάνει δηλαδή τα μυδοτροφεία επισκέψιμα σε οργανωμένα γκρουπ τουριστών, οι οποίοι θα βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Το ειδικό σκάφος με τα γκρουπ των τουριστών, θα ξεκινά από την Ολυμπιάδα. Θα πλέει κατά μήκος των ακτών προκειμένου οι επισκέπτες να βλέπουν τις όμορφες παραλίες της Ολυμπιάδας με τα γαλαζοπράσινα νερά αλλά και τα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη.
Όταν φτάνουν στο μυδοτροφείο, θα γίνεται ξενάγηση και ενημέρωση για το πώς παράγονται τα μύδια, πως δηλαδή ο γόνος γίνεται μύδι τρεφόμενος με φυτοπλαγκτόν και οργανική ύλη και φιλτράροντας διαρκώς το θαλασσινό νερό το οποίο και καθαρίζει.
Στη συνέχεια οι τουρίστες θα καταλήγουν στην κοντινή ακτή, στις ειδικές εγκαταστάσεις της εταιρείας μπροστά στο μυδοτροφείο. Εκεί, σε ένα ειδυλλιακό και συνάμα πρωτόγονο περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα και τα πεύκα, θα τρώνε μύδια μέχρι σκασμού, με την συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου, αυτό δηλαδή που στα εστιατόρια της Δυτικής Ευρώπης χρυσοπληρώνουν.
Το πρότζεκτ ήταν να ξεκινήσει από φέτος ωστόσο η υγειονομική κρίση έδωσε παράταση για ένα χρόνο.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, πασχίζει για την αναδείξει της μυδοκαλιέργειας ως τουριστικής ατραξιόν. Στα πλαίσια των fam trips που διοργανώνει, έχει πάει στα μυδοτροφία δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία, στις οποίες τα μύδια είναι πολύ ψηλά στις διατροφικές συνήθειες. Έχουν καταγραφεί σκηνές εκστασιασμού όσων βίωσαν αυτή την εμπειρία, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία Αναστασίου να πάρει την απόφαση να επενδύσει και στην τουριστική διάσταση των δραστηριοτήτων της, εμπλουτίζοντας παράλληλα το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Info…
Στην Ανατολική Χαλκιδική πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

 


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments