Omorfa Taxidia – αποστολή

Καθώς το «ήλιος και θάλασσα» έχει φτάσει στα όρια του στην Κύπρο, η τουριστική ηγεσία της χώρας αναπτύσσει νέες μορφές τουρισμού που αυξάνουν κατακόρυφα τις τουριστικές δυνατότητες της Μεγαλονήσου και διευρύνουν την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός υπαίθρου και η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, που αναδεικνύουν το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την αυθεντική ζωή της Κυπριακής υπαίθρου, αποτελούν βασικό πυλώνα στην εθνική στρατηγική τουρισμού της χώρας που έχει ορίζοντα το 2030 και διαμορφώνει τη νέα τουριστική ταυτότητα της Κύπρου.
Και τι μπορεί να δει και να κάνει ο επισκέπτης στην Κύπρο μακριά από τις παραλίες και τα πολυτελή resort; Η απάντηση είναι πάρα πολλά και επιγραμματικά θα αναφερθούμε σε μερικά:
– Να επισκεφτεί παραδοσιακούς οικισμούς με πετρόχτιστα σπίτια, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν λίγα να ζηλέψουν από αντίστοιχους γνωστούς παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα.
– Να περπατήσει ή να ποδηλατήσει σε οργανωμένα μονοπάτια με σήμανση, με σημεία ξεκούρασης, με πληροφόρηση, που διασχίζουν περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλους, παραδοσιακούς οικισμούς και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
– Να δοκιμάσει αυθεντικές γεύσεις της Κύπρου σε παραδοσιακές ταβέρνες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και το αυθεντικό σέρβις.
– Να επισκεφτεί οινοποιεία δοκιμάζοντας εξαιρετικά κρασιά.
– Να επισκεφτεί ιστορικά μνημεία, κυρίως βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, που τα περισσότερα είναι στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
– Να συνδεθεί με την τοπική κοινότητα, την αυθεντική ζωή του χωριού, την παράδοση και την κουλτούρα και να έρθει σε επαφή με την μοναδική φύση.
Όλα αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για την δημιουργία τουριστικού προϊόντος και υποστηρίζονται από την βελτίωση των δημόσιων υποδομών που κάνουν εύκολη την πρόσβαση στις ορεινές περιοχές της Κύπρου. Παράλληλα βελτιώνονται θεαματικά οι υποδομές φιλοξενίας, καθώς δημιουργήθηκαν όχι μόνο εξαιρετικά μικρά καταλύματα που οι Κύπριοι ονομάζουν «αγροτουριστικά καταλύματα» αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Ήδη προωθείται νομοσχέδιο που προβλέπει διαμονή σε αγροτικές φάρμες και επισκέψιμα οινοποιεία που θα εκτοξεύσουν την εμπειρία του επισκέπτη.
Πρώτος στόχος της τουριστικής ηγεσίας του νησιού είναι να κάνει τους Κύπριους να αφήσουν για λίγο τις παραλίες και να πάρουν τα βουνά. Να ανακαλύψουν τις λιγότερο γνωστές ομορφιές της χώρας τους. Δεύτερος στόχος είναι να προσελκύσουν επισκέπτες από το εξωτερικό. Για παράδειγμα οι Ισραηλινοί αναζητούν προορισμούς με βουνά και έντονο φυσικό περιβάλλον, καθώς αυτά λείπουν από τη χώρα τους. Και αν τους λείψουν οι παραλίες είναι σε μια ώρα δρόμο.
Όλα αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν μέρος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό που έχει στόχο να βάλει μέχρι το τέλος της δεκαετίας την Κύπρο στους 30 πιο ανταγωνιστικούς προορισμούς του κόσμου, από την 44η θέση που είναι σήμερα.

Info…

Στην Κύπρο πήγαμε πρόσφατα στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το γραφείο της Αθήνας του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτού του ταξιδιού επισκεφθήκαμε τα Λεύκαρα, ένας παραδοσιακός οικισμός που πρόσφατα μπήκε στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, με τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου. Επίσης επισκεφθήκαμε όμορφα τουριστικά χωριά στο όρος Τρόοδος, όπως τις μαγευτικές Πλάτρες που όπως έγραψε ο Σεφέρης «τα αηδόνια δεν σ΄αφήνουν να κοιμηθείς», τον Καλοπαναγιώτη, την Κακοπετριά, τον Αγρό, και την Κυπερούντα. Στο χωριό Λετύμπου, ο κύριος Ανδρέας και η κυρία Σοφία μας έδειξαν πως φτιάχνεται το χαλούμι και το φουρνιστό ψωμί, μέρος και αυτό της αυθεντικής εμπειρίας που προσφέρει η Κύπρος στους επισκέπτες.
Εντυπωσιαστήκαμε από τις υποδομές, την οργάνωση και το φυσικό περιβάλλον στα οποία θα αναφερθούμε σε προσεχείς αναρτήσεις.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments