Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι το σύμβολο του Νομού Σερρών. Στέκει αγέρωχο για δεκαετίες πάνω σε βάθρο στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το εσωτερικό του νομού με τις ακτές, κοντά στη νέα Αμφίπολη. Αναφερόμαστε το Λιοντάρι της Αμφίπολης, ένα ταφικό μνημείο που δημιουργήθηκε πιθανόν τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού. Σύμφωνα με νεότερους ισχυρισμούς βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου Καστά. Ωστόσο αυτό αμφισβητήθηκε επιστημονικά.
Για αιώνες το εντυπωσιακό μαρμάρινο λιοντάρι ήταν θαμμένο κάτω από τις λάσπες. Όπως διαβάζουμε στη Wikipedia: «τα πρώτα του κομμάτια βρέθηκαν από Έλληνες στρατιώτες, που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1916, βρέθηκαν περισσότερα κομμάτια από Άγγλους στρατιώτες κατά την κατασκευή οχυρωματικών έργων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετέπειτα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν την δεκαετία του ’30, αποκαλύφθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος. Το 1937, χάρη σε πρωτοβουλία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, ο Λέων της Αμφίπολης αναστηλώθηκε».
Έχει ύψος περισσότερο από τέσσερα μέτρα και μαζί με το βάθρο υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα.
Καθώς δεν έχει γλώσσα υπάρχουν δυο λαϊκοί μύθοι που συνοδεύουν την ιστορία του. Ο πρώτος λέει πως δεν έχει γλώσσα για να μην αποκαλύψει σε ποιον ανήκει ο τάφος, πάνω στον οποίο στέκονταν. Ο δεύτερος αναφέρει πως ο δημιουργός του Λέοντα, τελικά τον έριξε στη θάλασσα όταν απογοητευμένος, διαπίστωσε ότι ξέχασε να κατασκευάσει τη γλώσσα».
Σήμερα το λιοντάρι της Αμφίπολης στέκεται μάλλον περιφρονημένο στην άκρη του δρόμου. Ελάχιστοι σταματούν να το θαυμάσουν και να το φωτογραφήσουν. Αν είχε γλώσσα θα μας έλεγε τα παράπονα του…
Την άλλη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή μην ξεχάσετε να τιμήσετε με την επίσκεψη σας το Λιοντάρι και την ιστορία του…

Info…

Στην Αμφίπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το δραστήριο τμήμα τουρισμού του Δήμου Βόλβης, προκειμένου να προβληθεί τουριστικά η ευρύτερη περιοχή. Για λογαριασμό του Δήμου Βόλβης το οργάνωσε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments