Ταϊβάν-αποστολή

Στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Πάρου που έγιναν πριν μερικές μέρες, ειπώθηκε πολλές φορές η καλή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έκαναν δυνατή την κατασκευή του αεροδρομίου.

Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παραδείγματα καλής συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα σε θέματα τουρισμού, με την διάφορα πως εκεί το κράτος βοηθά τους ιδιώτες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές και όχι οι ιδιώτες το κράτος.

Ένα από αυτά τα παραδείγματα το βιώσαμε σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην πολύ ιδιαίτερη χωρά που λέγεται Ταϊβάν και στη οποία θα αναφερθούμε πολλές φορές στο πρόσεχες διάστημα.

Εκεί λοιπόν στο κέντρο της χώρας, υπάρχει η λίμνη Sun Moon Lake που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Ταϊβάν, κυρίως για τους ντόπιους και λιγότερο για τους τουρίστες.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής που αποτελεί πόλο έλξης για όλη την περιοχή είναι το μεγάλο θεματικό πάρκο, το Formosan Aboriginal Culture Village. Το πάρκο που εκτείνετε στην πλαγιά ενός βουνού έχει ως θέμα τους Αβορίγινες, τους πρώτους κάτοικους του νησιού που όπως συνέβη και στην Αυστραλία, σταδιακά εξολοθρεύτηκαν και τώρα αποτελούν μόλις το 2 έως 3% των κάτοικων της Ταϊβάν.

Μέσα στο καταπράσινο πάρκο υπάρχουν 16 χωριά ισάριθμων φυλών Αβορίγινων. Κάθε χωριό αποτελείται από ξύλινα σπίτια έτσι όπως ήταν στα χρόνια των Αβορίγινων, από θρησκευτικά σύμβολα κλπ.

Υπάρχουν επίσης αρκετά αμφιθέατρα στα οποία Αβορίγινες με παραδοσιακές στολές αναπαριστούν τα ήθη και τα έθιμα τους, την καθημερινή τους ζωή, τους θρύλους και τις παραδόσεις, τραγουδώντας και χορεύοντας στους ρυθμούς των προγόνων τους. Σε κάθε χωριό υπάρχει και κατάστημα πώλησης αναμνηστικών ειδών, κυρίως χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης. Η πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι εύκολη και άνετη. Τα μικρά παιδιά εκστασιάζονται καθώς καλούνται να πάρουν μέρος σε παιχνίδια που σχετίζονται με τη ζωή των Αβορίγινων.

Όλα αυτά βρίσκονται σε ένα απίστευτα οργανωμένο, όμορφο, ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον, αφιερωμένο στην ιστορία μιας τόσο σημαντικής φυλής ιθαγενών που μόνο στην τηλεόραση βλέπουμε κάπου κάπου.

Το πάρκο το έφτιαξε ιδιώτης πριν από 30 χρόνια, με στόχο να δείξει σε ντόπιους και τουρίστες τη ζωή και την ιστορία των Αβορίγινων μέσα από έναν χαλαρό ευχάριστο τρόπο που συνδυάζει γνώση και διασκέδαση.

Που είναι η διασκέδαση; Στο τελείωμα του πάρκου όπου υπάρχει ένα μεγάλο λούνα παρκ καθώς και υδάτινο πάρκο, προκειμένου να παίξουν με την ψυχή τους μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, αφού πρώτα μάθουν πολλά για τη ζωή των Αβορίγινων. Μπορείς να περάσεις ευχάριστα όλη τη μέρα σου στο θεματικό πάρκο.

Το κράτος για να βοηθήσει την επένδυση του ιδιώτη να γίνει βιώσιμη, έφτιαξε ένα τελεφερίκ προκειμένου να κάνει πιο εύκολη και συναρπαστική την πρόσβαση των επισκεπτών στο πάρκο. Το τελεφερίκ ξεκινά από τις όχθες της Λίμνης. Στις καμπίνες χωρούν μέχρι οκτώ άτομα που αφού θαυμάσουν τη θεά της λίμνης από ψηλά, στη συνέχεια ανηφορίζουν προς την κορυφή του βουνού περνώντας πάνω από πυκνό δάσος. Η θέα είναι συγκλονιστική. Η είσοδος του πάρκου είναι στην κορυφή του βουνού εκεί που το τελεφερίκ ολοκληρώνει τη διαδρομή του.

Οι επισκέπτες στη συνέχεια, κατηφορίζουν περνώντας μέσα από τα χωριά των Αβορίγινων σε ειδικές σηματοδοτημένες διαδρομές, μέχρι να φτάσουν ξεκούραστα λόγω κατηφόρας στο λούνα παρκ. Μέτα είναι η έξοδος του θεματικού πάρκου όπου περιμένουν λεωφορεία για να σε επιστρέψουν στην Λίμνη.

Αν δεν υπήρχε το τελεφερίκ που το κράτος έφτιαξε, η τύχη του θεματικού πάρκου που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες άτομα και δημιουργεί εισόδημα στην περιοχή, θα ήταν διαφορετική. Το τελεφερίκ ήταν αυτό που δημιούργησε πρόσθετο ενδιαφέρον στον κόσμο να επισκεφτεί το πάρκο. Φυσικά έχει έσοδα από τα εισιτήρια.

Στην Ελλάδα αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς η κυβέρνηση που θα το έκανε θα καταγγέλλονταν για σκανδαλώδη εύνοια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και θα ακούγαμε τα συνήθη παρωχημένα επιχειρήματα παλαιάς κοπής. Έτσι μείναμε με υποδομές της δεκαετίας του 70 αλλά για αυτό το πραγματικό έγκλημα δεν καταγγέλλεται κανείς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments