Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και το μυαλό μας πάει συνήθως στην Επίδαυρο, το μεγαλύτερο θέατρο στην αρχαιότητα ήταν αυτό της Μεγάλης Πόλης, της σημερινής Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ. και μπορούσε να χωρέσει μέχρι και 18.200 θεατές.
Αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά.
Το θέατρο ήρθε και πάλι το φως όταν ανασκάφηκε στα 1890-1891 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και σήμερα είναι μερικώς αναστηλωμένο. Σήμερα σώζονται τρεις σειρές από της μπροστινές θέσεις των επισήμων, καθώς στο πέρασμα των αιώνων οι ντόπιοι τις αποξήλωναν και με τα υλικά έφτιαχναν άλλες κατασκευές.
Σήμερα το αρχαίο θέατρο είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από την Μεγαλόπολη, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Μεγάλης Πόλεως, μιας από τις λαμπρότερες, αλλά δυστυχώς και πιο βραχύβιες, πόλεις της Αρκαδίας.
Βρίσκεται σε έναν καταπράσινο χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο, με μοναδική παραφωνία τα φουγάρα από το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Info…

Στην Αρκαδία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε με επιτυχία για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Αρκαδίας η εταιρεία Tourism media &Events, που μεταξύ άλλων ασχολείται με την τουριστική προώθηση προορισμών.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments