Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Αν το τσίπουρο και το ούζο έχουν ταυτιστεί με την Ελληνική κουλτούρα και συμπεριφορά, τότε σίγουρα κάτι αντίστοιχο ισχύει με την τεκίλα στο Μεξικό. Κι αυτό γιατί η τεκίλα είναι ένα αλκοολούχο απόσταγμα που τα χαρακτηριστικά της, όπως η γεύση και τα αρώματά της, ταιριάζουν απόλυτα με το Μεξικανικό χαρακτήρα και κουλτούρα.
Πολλοί πιστεύουν πως η τεκίλα είναι μία, αλλά και μόνο για σφηνάκια ή το βασικό συστατικό για μια «μαργαρίτα». Υπάρχουν διάφορα είδη τεκίλα ανάλογα την παλαίωση, ζύμωση κτλ, ενώ μπορείτε να την απολαύσετε με ποικίλους τρόπους.
Για όλα αυτά υπεύθυνη πρώτη ύλη είναι το φυτό μπλε αγαύη (Agave tequilana), που ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή γύρω από την πόλη Τέκιλα ή μάλλον ένα μεγάλο χωριό που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα από τη Γουαδαλαχάρα και στα υψίπεδα (Λος Άλτος) στα βορειοδυτικά της μεξικανικής πολιτείας Χαλίσκο. Οι πρώτοι που έφτιαχναν αλκοολούχα ποτά από τη ζύμωση αγαύης ήταν οι Αζτέκοι, ενώ με την άφιξη των Ισπανών κονκισταδόρες ξεκινά και πάλι η παραγωγή αυτού του αποστάγματος, όταν τελείωσαν τα αποθέματα μπράντι που κατανάλωναν τότε.
Η πόλη Τεκίλα επισήμως ιδρύθηκε το 1656, ενώ ο Χοσέ Κουέρβο (Jose Cuervo) ήταν ο πρώτος που έφτιαξε αυτό το ποτό για εμπορικούς λόγους, με εξαγωγές αρχικά στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, η Τεκίλα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην πολιτεία Χαλίσκο, αλλά και σε περιορισμένες περιοχές των πολιτειών Γουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ και Ταμαουλίπας. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα ποτά που ονομάζονται «τεκίλα» μπορούν να παραχθούν μόνο στο Μεξικό, αλλά ύστερα από διακρατική συμφωνία το 2006, οι χύμα ποσότητες μπορούν να σταλούν για να εμφιαλωθούν εκεί. Αν και η τεκίλα θεωρείται το ποτό της εργατικής τάξης στο Μεξικό, σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως.
Αν επισκεφτείτε το Μεξικό, υπάρχουν αρκετά σημεία σε όλη τη χώρα ώστε να δείτε φυτείες αγαύης, να μάθετε τον τρόπο παραγωγής και απόστασης και φυσικά να δοκιμάσετε αυτό το ποτό. Ακόμη και σε εσωτερικές πτήσεις θα σας προσφέρουν μαζί με τον καφέ και το σνακ λίγη τεκίλα. Πίνουμε όμως πάντα με μέτρο και υπεύθυνα.

Info…
Στο Μεξικό πήγαμε με το Cosmorama Travel στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού, ενώ δοκιμάσαμε και ενημερωθήκαμε για την τεκίλα σε διάφορα σημεία του ταξιδιού μας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments