Κείμενο-φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην μακρινή Ταϊβάν, υπάρχουν πάρα πολλά θεματικά πάρκα καθώς είναι ένας πολύ αγαπημένος τρόπος διασκέδασης της Ταϊβανέζικης οικογένειας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν στόχο όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν αλλά και να αποτελέσουν ένα ανοιχτό σχολείο για τις νεότερες γενιές της χώρας.
Ένα από αυτά που επισκεφτήκαμε σε ταξίδι μας στην μακρινή χώρα ήταν το Εθνικό Κέντρο Παραδοσιακών Τεχνών που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Dongshan στην επαρχία Γιλάν, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ταϊπέι.
Μην σας τρομάζει ο τίτλος. Δεν είναι ένα βαρετό ανοιχτό μουσείο με αδιάφορα εκθέματα. Είναι ένα διασκεδαστικό θεματικό πάρκο που είναι και μουσείο. Μέσα από την ψυχαγωγία και τα θεάματα, νέοι και μεγαλύτεροι μαθαίνουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο πως ήταν η ζωή στη χώρα πριν πολλά χρόνια καθώς επίσης την ιστορία των παραδοσιακών τεχνών της Ταϊβάν.
Εκτείνεται σε 24 εκτάρια. Αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις πράσινου, μικρές λίμνες, κήπους με λουλούδια και μια περιοχή με κτίρια κατασκευασμένα από κόκκινα τούβλα. Όλα τα κτίρια και οι δρόμοι δείχνουν τη ζωή στην Ταϊβάν πριν από πολλά χρόνια.
Στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας κεντρικός δρόμος με καταστήματα εκ των οποίων τα περισσότερα πουλούν προϊόντα που έχουν να κάνουν με την παράδοση και την λαϊκή τέχνη. Ρούχα, κοσμήματα, παιχνίδια, αναμνηστικά κλπ. Υπάρχουν επίσης καταστήματα που πουλούν γλυκά, ποτά και άλλα φαγώσιμα, που και αυτά έχουν να κάνουν με την γαστρονομική ιστορία τη χώρας. Και όχι μόνο τα πουλούν αλλά δείχνουν στον κόσμο τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο αυτά κατασκευάζονται ή παρασκευάζονται. Υπάρχει επίσης η περιοχή με τα εστιατόρια που όλα τους προσφέρουν την παραδοσιακή ταϊβανέζικη κουζίνα. Αν δεν αντέχετε τις εξωτικές γεύσεις, τότε θα πάτε στο σούπερ μάρκετ του πάρκου για να βολευτείτε με συσκευασμένα σνακ.
Σ΄αυτόν τον κεντρικό δρόμο, κάποιες ώρες της ημέρας γίνονται παρελάσεις με ανθρώπους που φορούν εντυπωσιακές πολύχρωμες παραδοσιακές στολές.
Μέσα στο πάρκο υπάρχουν επίσης υπαίθρια και στεγασμένα θέατρα στα οποία δίνονται καθημερινά παραστάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές της Ταϊβάν, αλλά και παιδικές παραστάσεις που ενθουσιάζουν τα παιδιά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επισκέψιμα παραδοσιακά σπίτια που δείχνουν πως ήταν η καθημερινότητα στην μακρινή αυτή χωρά πριν από αιώνες. Κατασκευάσματα που βλέπουμε μόνο σε κινέζικες κινηματογραφικές ταινίες.
Τέλος το πάρκο διαθέτει ξενοδοχεία καθώς το επισκέπτονται Ταϊβανέζοι άλλα και ξένοι τουρίστες για ολιγοήμερες διακοπές.
Εκεί κοντά υπάρχει και το Dongshan River Water Park, ένα μεγάλο υδάτινο πάρκο για ατέλειωτη ψυχαγωγία. Τα δύο πάρκα συνδέονται με τακτική συγκοινωνία.

Info

Στην Ταϊβάν πήγαμε με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Turkish Airlines πετά την καλοκαιρινή περίοδο καθημερινά από την Κωνσταντινούπολη για την Ταϊπέι (πρωτεύουσα της Ταϊβάν) και πέντε φορές την εβδομάδα τη χειμερινή περίοδο (από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Μαρτίου). Οι ανταποκρίσεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι πολύ βολικές.

 

 

 

 

 

 

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar