Αν ποτέ βρεθείτε στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, δεν θα δυσκολευτείτε να διακρίνετε από όποιο σημείο της πόλης και αν βρίσκεστε, έναν ψηλό ουρανοξύστη. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη με την χαρακτηριστική ονομασία Ταϊπέι 101 και η μόνη περίπτωση να μην τον δείτε, είναι να κρυφτεί μέσα σε χαμηλή νέφωση, πράγμα όχι σπάνιο στην ταϊβανέζικη πρωτεύουσα.
Ο Ταϊπέι 101, είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ταϊβάν, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Και αυτό γιατί σ΄αυτούς που θα ανέβουν στην κορυφή του, θα δουν όλη την πόλη από ψηλά. Μια απίθανη πανοραμική θέα, που φτάνει πολύ μακριά αν η διαύγεια της ατμόσφαιρας είναι καλή.
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1999. Όταν ολοκληρώθηκε το 2004 ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, συνολικού ύψους 509.2 μέτρων. Το ρεκόρ αυτό άντεξε ως το 2009 όταν οι σεΐχηδες του Ντουμπάι ολοκλήρωσαν την κατασκευή του ουρανοξύστη Μπουρτζ Καλιφά που είναι κατά 200 περίπου μέτρα υψηλότερος. Από το 2012 είναι το τρίτο πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο.
Ο Ταϊπέι 101 κόστισε περίπου δυο δισεκατομμύρια δολάρια και συμβολιζει την τεχνολογική πρόοδο της χώρας. Ονομάστηκε και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Από το 2009 έχει λάβει τις ανάλογες πιστοποιήσεις και θεωρείται ως το πιο πράσινο ψηλό κτίριο στον κόσμο καθώς τηρεί αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.
Στους χώρους του αναπτύσσεται μια ολόκληρη πολιτεία με καταστήματα, γραφεία, εμπορικό κέντρο, χώρους εστίασης και αναψυχής.
Ως τουριστικός προορισμός είναι πολύ δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τουρίστες Άλλωστε κάθε πρωτοχρονιά, τα κανάλια όλου του κόσμου δείχνουν στιγμιότυπα από τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τον Ταϊπέι 101 στην αλλαγή του χρόνου, δημιουργώντας ένα απίστευτο υπερθέαμα.
Για να φτάσετε στο παρατηρητήριο του Ταϊπέι 101, θα πρέπει να πάρετε ένα από τα ασανσέρ που βρίσκονται στον πέμπτο όροφο. Αφού βγάλετε εισιτήριο, θα ακολουθήσετε υποχρεωτική πορεία μέσα από πολλά μαγαζιά που πουλούν διάφορα αναμνηστικά είδη, σνακ, κοσμήματα κλπ. Φτάνεται στο ασανσέρ που χωρά περίπου 15 άτομα. Μια πινακίδα μας ενημερώνει πως είναι το πιο γρήγορο ασανσέρ του κόσμου γι΄αυτό και έχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Η πόρτα κλείνει, το φως χαμηλώνει για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα. Το ασανσέρ αρχίζει να ανεβαίνει. Μετά από 50 δευτερόλεπτα ανόδου φτάνει στον 89ο όροφο όπου βρίσκεται το κλειστό παρατηρητήριο. Ύψος 392 μέτρα. Δύο ορόφους πιο πάνω βρίσκεται το ανοιχτό παρατηρητήριο.
Στο κλειστό παρατηρητήριο βλέπεις όλη την πόλη στα πόδια σου. Η θέα πραγματικά είναι συγκλονιστική. Όσοι έχουν ίχνη υψοφοβίας θα νιώσουν τα πόδια τους να κόβονται. Αν η ατμοσφαίρα είναι καθαρή θα δεις μέχρι και το ένα από τα αεροδρόμια της πόλης. Στο παρατηρητήριο υπάρχει κατάστημα αναμνηστικών ειδών και χώρος για ξεκούραση.
Για να φύγεις θα πρέπει να κατέβεις με τα πόδια στον κάτω όροφο. Εκεί θα βρεθείς μπροστά σε κάτι πολύ εντυπωσιακό. Ένα εκκρεμές με μια τεράστια ατσάλινη σφαίρα βάρους επτακοσίων τόνων. Υπάρχει για την απόσβεση των ταλαντώσεων του κτιρίου που προκαλούν οι δυνατοί άνεμοι.
Στη συνέχεια θα περάσεις μέσα από ένα πολυκατάστημα που πουλά αναμνηστικά, κοσμήματα, και άλλα παρόμοια ήδη και τέλος θα πάρεις το ασανσέρ της καθόδου. Η συνολική εμπειρία είναι συγκλονιστική.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments