Με 12 χιλιάδες χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας, η Κύπρος είναι γεμάτη από τα σημάδια που μαρτυρούν το απίστευτο ιστορικό της παρελθόν.
Ανάμεσα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, αυτός που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες είναι το αρχαιολογικό πάρκο της Πάφου. Βρίσκεται στην Κάτω Πάφο, ακριβώς πάνω από το γραφικό λιμανάκι. Από το 1980 συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Αρχαιολογικό Πάρκο περιλαμβάνει χώρους και μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και το Μεσαίωνα, ενώ τα περισσότερα ευρήματα χρονολογούνται στην Ρωμαϊκή Περίοδο.
Εκείνο που πραγματικά συγκλονίζει τον επισκέπτη είναι τα περίτεχνα ψηφιδωτά που κοσμούσαν τα δάπεδα τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων (τις οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα).
Τα ψηφιδωτά απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν φωτορεπορτάζ της εποχής καθώς δείχνουν σκηνές από την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής έτσι όπως την απεικόνισαν σπουδαίοι μάστορες.
Για να απολαύσετε την περιήγηση σας, φροντίστε να μην πιέζεστε από το χρόνο και να έχετε μαζί σας έναν κάλο ξεναγό που θα σας αναλύσει ότι διηγούνται αυτές οι μοναδικές ψηφιδωτές εικόνες. Όπως μας είπαν οι ξεναγοί, πολλοί ξένοι επισκέπτες μετά την ξενάγιση τους, ρωτούν που θα βρουν να αγοράσουν βιβλία για την ελληνική μυθολογία.
Στο αρχαιολογικό πάρκο της Πάφου θα δείτε επίσης και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, τα ερείπια του Κάστρου με τις Σαράντα Κολώνες, τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής) και τους Τάφους των Βασιλέων.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments