Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Όπως η Βενετία έτσι και το Άμστερνταμ, είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την πόλη ως τη “Βενετία του Βορρά”, αφού η εικόνα και η αίσθηση είναι σχεδόν ίδιες, με τα δεκάδες μικρά ή μεγάλα κανάλια. Στο Άμστερνταμ ωστόσο δεν έχει παραδοσιακές γόνδολες και γονδολιέρηδες να σας τραγουδούν παραδοσιακές Ιταλικές σερενάτες, ούτε αναγεννησιακά κτίρια. Αν και τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ο καιρός είναι μουντός, υγρός και με συχνές βροχές,  με αρκετό κρύο το χειμώνα, παρόλα αυτά η πόλη αποπνέει ένα κλίμα ευφορίας, κεφιού, ελευθερίας, ξεγνοιασιάς, δίνοντας την αίσθηση στον ταξιδιώτη ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Ένας ωραίος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος το Άμστερνταμ είναι να απολαύσει μια μίνι κρουαζιέρα με πλοιάρια ανάμεσα στα κανάλια. Υπάρχουν εταιρείες που ακολουθούν διαφορετικά δρομολόγια, με τις τιμές να ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κρουαζιέρας που θα επιλέξετε. Τα περισσότερα πλοιάρια έχουν ως αφετηρία τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ ( Amsterdam Centraal), αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας και από κάποιο άλλο προκαθορισμένο σημείο στάσης. Εμείς αγοράσαμε το “πακέτο” που κόστιζε 28 ευρώ το άτομο και περιελάμβανε : 24 ώρες απεριόριστη χρήση των πλοιαρίων σε 3 διαφορετικές γραμμές και 21 στάσεις, σε συνδυασμό επιπλέον χρήσης του λεωφορείου Sightseeing. Επίσης με αυτή την τιμή ο χρήστης απολαμβάνει δωρεάν ίντερνετ, φωνητικό οδηγό αλλά και επιπλέον εκπτώσεις σε επιλεγμένα μουσεία, θεάματα, καφέ, μπαρ κ.α.

Η διαδικασία διαδρομής είναι του τύπου Hop On-Hop Off, όπου μπορείτε να ανεβοκατεβαίνετε όσες φορές θέλετε στις διάφορες στάσεις. Σε κάποιες από αυτές τις στάσεις υπάρχει διασύνδεση πλοιαρίου και λεωφορείου. Αν θέλετε μόνο μια απλή βόλτα διάρκειας μιας ώρας θα δώσετε 13 ευρώ το άτομο. Διοργανώνονται επίσης καθημερινά και θεματικές κρουαζιέρες, όπως η Amsterdam Burger or Pizza Cruise ( 39 ευρώ το άτομο), ρομαντικές κρουαζιέρες για ερωτευμένους Candlelight Cruise ( 39 ευρώ), δείπνο Amsterdam Dinner Cruise ( 89 ευρώ) κ.α. Οι ντόπιοι αλλά και οι πιο νέοι, χρησιμοποιούν ακόμη πιο απλά πλοιάρια για να κάνουν πάρτι ή άλλες εκδηλώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments