Στην Κολωνία, όπως και σε πολλές ακόμη πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, οι υπαίθριες μετρούν παράδοση αιώνων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν των Χριστουγέννων, καθώς προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και φωτίζουν την τουριστική εικόνα της πόλης.
Μέχρι πριν είκοσι περίπου χρόνια, στην Κολωνία δημιουργούνταν κάθε Χριστούγεννα μόνο μια υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, αυτή στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο όταν οι ντόπιοι διαπίστωσαν ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές προσελκύουν όχι μόνο ντόπιους αλλά και τουρίστες, δημιουργήθηκαν άλλες τρεις μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές, πάντα στο κέντρο της πόλης και πολλές ακόμη μικρότερες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε κάθε διαθέσιμη πλατεία δημιουργείται μια χριστουγεννιάτικη αγορά. Η κάθε μια έχει το όνομα της. Αγορά των Αγγέλων, των Μάγων κλπ. Συναυλίες και θεατρικά δρώμενα παρουσιάζονται κάθε μέρα στην κεντρική σκηνή κάθε αγοράς.
Όλο αυτό δικαίως κάνει την Κολωνία “πόλη των Χριστουγέννων” καθώς σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο κυριαρχούν χριστουγεννιάτικες εικόνες που δημιουργούν χριστουγεννιάτικο κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από τις γύρω ευρωπαϊκές χώρες, πηγαίνουν να τις δουν από κοντά.
Οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές δεν είναι παζάρια που μπορεί κανείς να τα βρει πάντα και παντού. Είναι αγορές απολύτως χριστουγεννιάτικου χαρακτήρα. Εκεί θα βρεις να πωλούνται μόνο είδη που έχουν να κάνουν με την χριστουγεννιάτικη παράδοση, τα περισσότερα χειροποίητα. Οι κινέζικες πλαστικούρες που έχουν κατακλίσει την ζωή μας, ευτυχώς απουσιάζουν. Επίσης εκεί θα γευτείς λιχουδιές που και αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με ντόπιες παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες. Κοντολογίς στις χριστουγεννιάτικες αγορές θα βρεις να αγοράσεις ή να γευτείς αυτά που δύσκολα θα έβρισκες τον υπόλοιπο χρόνο. Γι’ αυτό και οι ντόπιοι τις περιμένουν πως και πως. Τις επισκέπτονται τακτικά στον ένα μήνα που είναι ανοιχτές ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Να πιουν ζεστό κρασί, να φάνε παραδοσιακές λιχουδιές, και να αγοράσουν ευρηματικά χριστουγεννιάτικα δώρα.
Στην Κολωνία οι χριστουγεννιάτικες αγορές διαρκούν ένα μήνα και κλείνουν στις 23 Δεκεμβρίου.
Τη διαχείριση τους έχει ο τοπικός Δήμος ο οποίος με διαγωνισμό τις νοικιάζει σε ιδιώτες οι οποίοι με την σειρά τους νοικιάζουν τους διαθέσιμους χώρους σε ενδιαφερόμενους. Σε κάθε αγορά δε θα βρεις μαγαζάκια να πωλούν τα ίδια είδη ή φαγώσιμα. Το κάθε ένα είναι ξεχωριστό.

 

 

 

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments