Φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Η Τζοντχπούρ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ινδικό κρατίδιο του Ρατζαστάν στην Ινδία. Βρίσκεται 335 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τζαϊπούρ και αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο του κρατιδίου του Ρατζαστάν. Στο παρελθόν ήταν η έδρα του πριγκιπάτου με το ομώνυμο όνομα και η πρωτεύουσα του βασιλείου Μαρβάρ. Σήμερα η Τζοντχπούρ είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός καθώς έχει σημαντικά μνημεία όπως κάστρα και τέμπλα αλλά και ιδιαίτερο χαρακτήρα μέσα στην έρημο Θαρ.
Η Τζοντχπούρ έχει πληθυσμό 846.400 κατοίκους και είναι γνωστή ως η πόλη του ήλιου λόγω του φωτεινού και ηλιόλουστου καιρού το οποίο έχει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Αναφέρεται και ως η μπλε πόλη λόγω των χρωματισμένων με μπλε χρώμα σπιτιών τριγύρω από το οχυρό του 15ου αιώνα Μεχρανγκάρθ.
Το χρώμα μπλε που κυριαρχεί στην παλιά πόλη οφείλεται σε δύο λόγους. Ο χρωματισμός των σπιτιών με μπλε χρώμα εξυπηρετούσε να ξεχωρίζουν τα σπίτια της κάστα των Μπραχμάνων από τις κατώτερες κάστες. Στην συνέχεια το χρώμα χρησιμοποιήθηκε από κατώτερες κάστες γιατί πιστευόταν ότι το συγκερκιμένο χρώμα βοηθάει στην καλύτερο κλιματισμό των σπιτιών και παράλληλα απωθούσε τα κουνούπια.
Η παλιά πόλη επεκτείνεται γύρω από το οχυρό Μεχρανγκάρθ και οριοθετείται από τείχη και πύλες. Το εξωτερικό τείχος της πόλης έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Όπως συμβαίνει πάντα τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη έχει αναπτυχθεί και πέρα από τα τείχη.

Το Οχυρό-παλάτι Μεχρανγκάρθ
Η κατασκευή του οχυρού ξεκίνησε το 1459 από τον Ράο Τζόντχα ο οποίος ίδρυσε και την πόλη. Η σημερινή μορφή του οχυρού χρονολογείται από την περίοδο του Μαχαραγιά Τζασβάντ Σινγκχ (1638-1678). Θεωρείται από τα μεγαλύτερα οχυρά του Ρατζαστάν αλλά και πιο επιβλητικά του κόσμου. Σήμερα το κάστρο διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar