Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Η Παβία είναι πόλη της Ιταλίας στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, έδρα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μιλάνο ( μόλις 35 χλμ νότια), ενώ την πόλη διασχίζει ο ποταμός Τιτσίνο, παραπόταμος του Πάδου.
Κατά την προρωμαϊκή περίοδο η σημερινή, λεγόταν “Τικίνουμ” (Ticinum) και ήταν μικρή με στρατηγική σημασία. Άλλη ονομασία της πόλης είναι η λατινική “Παπία” (πιθανώς σχετιζόμενη με τον Πάπα), η οποία ίσως εξελίχθηκε στο σημερινό Παβία. Υπήρξε επίσης το τελευταίο οχυρό των Γότθων στον αγώνα τους εναντίον του Βελισάριου. Η πόλη περιήλθε στην κατοχή των Ισπανών ως το 1713, οπότε και καταλήφθηκε από τους Αυστριακούς ως το 1796, αλλά και τους Γάλλους με τον Ναπολέοντα. Το 1815 πέρασε πάλι σε Αυστριακή διοίκηση ως την ιταλική ανεξαρτησία (1859) και την ένωση της Ιταλίας ένα χρόνο αργότερα.
Η Παβία δεν θεωρείται τουριστικός προορισμός, αλλά έχει κάτι να δείξει στον επισκέπτη και ειδικά στο άριστα διατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό της κέντρο. Επιπλέον είναι περισσότερο γνωστή για δύο εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι τα πανεπιστήμιά της και η παρουσία χιλιάδων φοιτητών τόσο Ιταλών αλλά και ξένων, δίνοντας μια ιδιαίτερη ζωντάνια στην καθημερινή ζωή της πόλης. Η αρχή είχε γίνει το 1359 όταν παραχωρήθηκε στον οίκο των Βισκόντι και έγινε σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο. Το 1361 ιδρύθηκε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Παβία, προσελκύοντας φοιτητές από πολλές χώρες της εποχής.
Ο άλλος λόγος που είναι πασίγνωστη η Παβία είναι ο τζόγος ! Σε κάθε χώρο ψυχαγωγίας, καφενεία, καταστήματα πώλησης καπνού, βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα κ.α, μπορείτε να δείτε τα γνωστά “φρουτάκια” ή τους περίφημους «κουλοχέρηδες» και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με λοταρία. Πρόσφατα ψηφίστηκαν νέοι νόμοι προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.
Σαν σημείο εκκίνησης της βόλτας σας, βάλτε τη αναγεννησιακή σκεπαστή γέφυρα Ponte Coperto η οποία ξαναχτίστηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από εκεί ανηφορίστε και χαθείτε στα όμορφα λιθόστρωτα στενάκια με τα δεκάδες μικρά παραδοσιακά καταστήματα. Στο κέντρο περίπου της παλιάς πόλης θα βρεθείτε στην κεντρική πλατεία Piazza della Vittoria, ιδανική για χαλάρωση, αλλά και να απολαύσετε τον καπουτσίνο και την μπύρα σας ή ακόμη και να φάτε κάτι. Την επιλέγουν πολλοί φοιτητές κυρίως την περίοδο που το επιτρέπει και ο καιρός, όπου και κάθονται με τις ώρες.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar